МОЗ затвердило алгоритм тестування на антитіла

Міністерство охорони здоров'я України затвердило алгоритм проведення тестування на антитіла до коронавірусу.

Відповідний наказ №1227 видало відомство.

«Лабораторне тестування на COVID-19 проводиться з використанням методу полімеразної ланцюгової реакції та методу імуноферментного аналізу», – йдеться в документі.

ІФА-тести проводитимуть пацієнтам із клінічними ознаками коронавірусу в разі, якщо тестування методом ПЛР дало негативний результат або ж неможливо провести ПЛР-тестування протягом доби.

При цьому основним методом тестування таких пацієнтів залишається ПЛР. ІФА-тестування будуть робити пацієнтам із пневмонією і контактним особам.

Медпрацівники повинні будуть проходити ІФА-тестування раз на два тижні, у разі позитивного результату ІФА-тесту їм потрібно буде також пройти ПЛР-тестування.

Крім того, ІФА-тести повинні проводити пацієнтам, яким потрібна планова шпиталізація або операція.

При цьому ПЛР-тестування буде проводитися для пацієнтів з імуносупресією і при позитивному результаті ІФА-аналізу.

Працівникам Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби та іншим медичним і фармацевтичним працівникам тести на COVID-19 повинні робити один раз у 30 днів до отримання перших позитивних результатів у конкретної особи. ПЛР-тестування їм будуть проводити в разі позитивного результату ІФА-тесту.

Нагадаємо, в Україні цього тижня планують розпочати проводити ІФА-тестування. Воно допоможе визначити рівень антитіл у крові до коронавірусу.

Також президент Володимир Зеленський підписав закон про посилене тестування на коронавірус.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО