Президент Польщі підписав закон про судову реформу

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон, що стосується судової реформи.

Про це 4 лютого пише Polska Agencja Prasowa з посиланням на прессекретаря глави держави Блажея Спихальського.

«Анджей Дуда підписав закон про новеллізацію серед інших закону про систему загальних судів, закону про Верховний суд», - розповів він.

Офіційний представник польського уряду Петро Мюллер назвав нововведення «елементом, стабілізуючим систему правосуддя» і заявив, що радий такому рішенню президента, повідомляє портал Onet.pl.

3 січня голова канцелярії польського президента Кшиштоф Щерскій заявив, що Варшава бачить «руку Кремля» в суперечці між Польщею та ЄС про судову реформу.

Польщі загрожують дисциплінарні заходи Євросоюзу через судову реформу, низка положень якої, на думку Єврокомісії, порушує правила ЄС - в жовтні 2019 року суд Євросоюзу зобов'язав Польщу призупинити реформу.

3 липня в Польщі набув чинності новий закон, який змінює процедуру призначення суддів ВС і вимоги до них. Зокрема, пенсійний вік для суддів був знижений з 70 років до 65 років. Крім того, президент може за своїм бажанням переназначать їх.

В Євросоюзі вважають, що дана реформа суперечить принципу незалежності судової системи і незмінюваності суддів. Так, минулого року Єврокомісія (ЄК) почала процедуру, яка може привести до позбавлення Польщі права голосу в Раді ЄС.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО