Помпео заявив про намір США звести до нуля експорт іранської нафти

Сполучені Штати направлять свої зусилля на те, щоб повністю зупинити експорт іранської нафти.

З такою заявою виступив в Стенфордському університеті держсекретар США Майк Помпео в понеділок, 13 січня. Запис звернення опубліковано на сторінці Держдепу в Facebook.

За його словами, на даний момент Вашингтону вдалося заблокувати 80% експорту нафти з Ірану. Також США твердо мають намір розібратися і з рештою 20%.

При цьому Помпео зазначив, що США не бажають зла іранському народу, однак мають намір продовжувати чинити тиск на керівництво Ірану.

Ситуація на Близькому Сході загострилася в кінці грудня, коли США завдали ударів по об'єктах шиїтського руху «Хезболла» в Сирії та Іраку.

У відповідь прихильники організації атакували американське посольство в Багдаді, через що пішла операція ВПС США зі знищення іранського генерала Касема Сулеймані. Його Вашингтон звинуватив в підготовці нападу на посольство.

Відповіддю Тегерана став ракетний удар по військових базах США в Іраку. Однак після атаки іранські військові помилково збили український пасажирський літак, на якому знаходилася велика кількість іранців. Це спровокувало протести в країні.

11 січня американський президент Дональд Трамп опублікував твіти перською мовою, в яких висловив слова підтримки протестуючих в Тегерані і закликав владу Ірану не застосовувати силу проти учасників акції.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО