Оприлюднили умови прийому до ВНЗ у 2020 році

Міністерство освіти опублікувало умови прийому до університетів у 2020 році.

Про це повідомляє пресслужба відомства у вівторок, 17 грудня.

«У 2020 році поріг для вступу на бюджет складе не менше як 125 балів, але одночасно вступники зможуть подати п'ять заяв на будь-які спеціальності. Ці та інші новації передбачені умовами прийому в установи вищої освіти в 2020 році - відповідний наказ МОН зареєстрований у Міністерстві юстиції і набрав чинності сьогодні, 17 грудня 2019 року», - сказано в повідомленні.

На бакалавра вперше прийматимуть сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання чотирьох років: у 2017 (крім іноземних мов), 2018, 2019 і 2020 по всіх предметах. Вступник зможе подати сертифікати в будь-якій комбінації, а саме, можна буде подати в одному пакеті один сертифікат 2017 року, один 2018 і 2019, або ж всі одного року.

Реєстрація електронних кабінетів і завантаження в них документів буде починатися 1 липня, а прийом заяв та документів - 13 липня.

Будуть розширені можливості для вступників з особливими освітніми потребами. У наступному році заклади повинні будуть забезпечити таким абітурієнтам умови для проходження іспитів.

Для вступу на ряд спеціальностей встановлені порогові бали. Як і в 2019 році, 150 балів ЗНО за другими і третіми конкурсними предметами потрібно мати для вступу на спеціальності «стоматологія», «медицина», «педіатрія». Трохи підвищився конкурсний бал на спеціальності «право», «публічне управління і адміністрування», «міжнародні відносини» - зі 130 балів він зріс до 140.

«Минулого року творчі заліки та творчі конкурси обов'язково проходили перед подачею документів до вищих навчальних закладів. Так вдалося уникнути будь-якої можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО. Тому ця практика продовжиться і в 2020 році. Разом з тим, будуть перенесені і вступні іспити для певних категорій, що вступають до початку подачі заяв», - йдеться в повідомленні.

Вступникам на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста потрібно буде обов'язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. Крім того, для навчання за спеціальністю «економіка» і спеціальностями галузей знань «управління і адміністрування» та «публічне управління і адміністрування» додатково потрібно буде подавати сертифікат ЗНО з математики (математики або історії України для вступу в контракт).

Вперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Важливо, що для цих абітурієнтів не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі в конкурсі на бюджет.

У 2020 році також планується розширити перелік спеціальностей, на які потрібно буде здавати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО на магістратуру. Так, у 2020 році складання єдиного іспиту передбачено для більш як 80 спеціальностей.

Крім того, підкреслюється, що важливою новацією є те, що подача електронних заяв тепер буде доступна не тільки для вступників на базі 11-ти класів, а й для вступників до магістратури після бакалаврату. Крім того, можливість подачі документів через е-кабінети буде у вступників, які мають право на пільги.

Нагадаємо, що в 2019 році найвищий конкурс до вищих навчальних закладів був на політологію, журналістику і стоматологію.

Також МОН назвав топ-5 найпопулярніших вишів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО