Порошенко йде в президенти. Як відбувається висунення глави держави на другий термін

Президент України Петро Порошенко у вівторок, 29 січня, має намір оголосити про похід на вибори 31 березня, на другий президентський термін.

Передбачається, що глава держави на вибори піде не від «Блоку Петра Порошенка», а як самовисуванець, пише «Слово і Діло».

Трансляцію форуму «Від Крут до Брюселя. Ми йдемо своїм шляхом» веде телеканал «Прямий».

Офіційно інформація про те, що 29 січня чинний президент заявить про нові політичні амбіції, не озвучувалася. Втім, представник глави держави в парламенті Ірина Луценко днями говорила, що 29 січня Порошенко «запропонує українцям програму та реформи, які дадуть можливість суспільству віддати за нього голос».

Станом на 14.00

На заході присутні міністри Кабміну, екс-президент України Віктор Ющенко, очільник ПЦУ Епіфаній та багато інших високопоставлених гостей.

Станом на 14: 12

Опис основних досягнень Порошенка на посаді президента України в хронологічному порядку - децентралізація, зміцнення армії, прийняття безвізу, відродження ПЦУ. Плани на майбутнє - вступ до ЄС та НАТО.

Станом на 14:15

Виступ президента Петра Порошенка.

Порошенко повідомив, що Україна має стати сильною, багатою державою, однак, в Україні поки що велика кількість бідних людей. Криза вдарила перш за все по пенсіонерам. Молоді люди їдуть на роботу за кордон. У лікарів, вчителів - низькі зарплати. Президент запевнив, що сприймає жорстку критику на свою адресу. Однак, думати що ми найбільш нещасні - неправильно, про що свідчать соцопитування, за результатами якого більшість українців почуває себе щасливими.

«Нещодавно НБУ оприлюднив основні макроекономічні показники 2018 року - найгірше позаду, економіка зростає 12 кварталів поспіль, криза, спричинена Росією, відступає. Ми створили основу, щоб почати наступ проти бідності. Зараз важдиво тримати правильну економічну стратегію, маємо фіксувати увагу на ринковій економіці. Слід зменшити боргове навантаження на економіку, до якої прикували Україну інші політики. Держборрг України скорочується, слід ухвалювати держбюджет з мінімальним дефіцитом», - зазначив Порошенко.

Станом на 14:24:

Порошенко розповів про підписання важливих угод у Давосі та візит Гройсмана до Норвегії.

Станом на 14:28:

Порошенко сказав, що треба дбати про розвиток аграрного господарства та IT-сектору, бо середній клас є опорою демократії. Слід модернізувати транспортну інфраструктуру. Будівництво доріг стало символом України, що позитивно вплинуло на розвток туризму - вже точно ніхно не плутає Україну з якоюсь іншою країною. Люди - це головне для України, слід розвивати соціально-економіну політику.

Станом на 14:43:

Порошенко заявив, що оприлюднені Нацбанком макроекономічні показники 2018 року свідчать, що найгірше вже позаду. За його словами, зараз відступає криза, викликана бойовими діями на Сході держави.

«Два тижні тому Нацбанк країни оприлюднив основні макроекономічні показники минулого 2018 року. Статистичні дані, хоча і не збігаються з настроями і почуттями людей, переконливо свідчать - найгірше точно позаду. Економіка після багаторічного спаду зростає 12 кварталів поспіль», - сказав Порошенко.

Станом на 14:48

Україна подасть заявку на вступ до ЄС в 2024 році, заявив Петро Порошенко.

Станом на 14:50

Порошенко повідомив, що новий Антикорупційний суд запрацює цього року. Конкурс щодо його формування завершується, і, наразі, вже відсіяні 42 учасники, серед яких- переслідувачі Майдану.

Станом на 14:54

Порошенко оголошує, що балотуватиметься на президентських виборах 2019 року.

«Почуття глибокої відповідальності перед країною, перед сучасниками, перед минулими і прийдешніми поколіннями українців спонукали мене прийняти рішення кандидувати ще раз на посаду Президента України», - заявив президент.

Станом на 15:00

Після виступу президента Петра Порошенка в Міжнародному виставковому центрі, слово взяв спікер ВР Андрій Парубій.

«Українські військові стали на захист землі та народу. Українська церква є надійним та духовним фундаментом українського народу. Народ зберіг прагнення мати вільну державу», - зазначив він.

Немаємо права втратити сучасну, незалежну, Україну, не будемо більше програвати, додав спікер.

Станом на 15:10

Свій виступ розпочав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

«Дякую кожному українцю за унікальний внесок кожного у нашу державність та силу», - заявив він.

Гройсман заявив про повну підтримку президента щодо висунення своєї кандидатури на другий термін.

Станом на 15:15

Свою підтримку Петру Порошенку висловила віце-спікер Ірина Геращенко, закликавши світ витягти українських політв'язнів з території РФ.

«Підримайте того, хто може сказати Путіну ні, а не «хіхі», - заявила вона.

Станом на 15:45

Висування Петра Порошенка на другий термін підтримав київський мер Віталій Кличко, який був відсутній на форумі через своє ушпиталення напередодні в одну з австрійський клінік. Свою підтримку Кличко висловив в короткому відеозверненні, яке було продемонстровано під час заходу.

Станом на 16:05

Міський голова Дніпра Борис Філатов почав свій виступ з жартів. Він розповів про «зраду», про і децентралізацію та диджиталізацію.

«Я прийшов не для того, щоб говорити хвалебні слова. Ми мери спілкуємося з багатьма кандидатами ... Але тільки одна людина поділилася владою і повноваженнями з людьми. Її прізвище Порошенко. Так це (децентралізація, - ред.) одна з найуспішніших реформ, але немає впевненості в тому, що ця реформа стане безповоротною», - сказав Філатов.

Також мер Дніпра назвав «великі міста «форпостами незалежності».

Станом на 16:50

Колишній генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмуссен, виступаючи зазначив, що він приїхав як друг України і як друг Порошенка.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО