Зонд NASA вийшов на орбіту астероїда «На краю світу»

Космічний зонд США New Horizons у вівторок, 1 січня, пролетів поруч з астероїдом 2014 MU69 Ultima Thule на околиці Сонячної системи.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє NASA в мікроблозі в Twitter.

«За мільярд миль позаду Плутона зонд New Horizons здійснив найбільш віддалене зближення, пролетівши повз покритий льодом давній камінь в поясі Койпера», - йдеться в повідомленні.

За розрахунками, відстань між зондом і астероїдом в момент максимального зближення склала всього 3,5 тисячі кілометрів. Небесне тіло з пояса Койпера стало найдальшим від Землі об'єктом, відвіданим земним зондом.

Раніше науковий керівник місії Алан Стерн повідомляв, що на камерах, встановлених на апараті, астероїд буде такого ж розміру, як повний Місяць при погляді із Землі. При цьому зонд буквально пронесеться повз Ultima Thule зі швидкістю 32 тисячі миль в годину (51 тис. кілометрів на годину або близько 14,6 кілометра за секунду).

Астероїд 2014 MU69 був відкритий за допомогою орбітального телескопа «Хаббл», про відкриття було оголошено в 2014 році. У березні 2018 року NASA за підсумками інтернет-голосування попередньо назвало його Ultima Thule, що означає «Край світу».

Як зазначають в NASA, досі дослідникам вкрай мало відомо про це космічне тіло, тому вони сподіваються більше дізнатися в результаті отриманих в ході зближення даних. Вчені розглядають це як «археологічні розкопки Сонячної системи».

Нагадаємо, в NASA показали всі астероїди навколо Землі.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО