Як Путін сам створив собі геополітичну пастку?

Віктор Небоженкополітолог

Президент РФ Володимир Путін опинився всередині геополітичного трикутника «Курили-Крим-Кенігсберг».

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Віктор Небоженко, передає «Слово і Діло».

«Путін сам себе загнав у цей божевільний «бермудський трикутник». І вибратися з цього трикутника без втрат путінській Росії буде вкрай складно. А часу в Путіна залишається дедалі менше. Путін сам створив собі цю геополітичну пастку й прискорив події», – зазначив Небоженко.

За його словами, захопивши в 2014 році Крим і Донбас, президент Росії Путін порушив базову цінність сучасного світу – недоторканність післявоєнних кордонів.

Тому в міжнародних відносинах «прокинулися й запрацювали» інші механізми – ізоляція агресора, санкції та перегляд кордонів, констатував він.

«Якщо Росія силою віроломно захопила українські землі – Крим і Донбас, то Японія має повне право справедливо вимагати повернення своїх споконвічних терріторій – Курильських островів. Так само Росії доведеться повернути Німеччині «гордість 1000-річної пруської слави – Кенігсберг», – підкреслив експерт.

На його переконання, геополітична ситуація навколо путінської Росії складається так, що президент Путін чи його наступники будуть змушені практично одночасно віддавати захоплені землі: Німеччині – Кенігсберг, Україні – Крим, а Японії – Курили. Донбас «повернеться» в Україну трохи раніше за Крим.

Крім того, Росії доведеться компенсувати Україні збитки, додав він.

«РФ доведеться компенсувати збитки Україні з грошей російських олігархів, реквізованих на Заході в межах санкцій і санації, компенсувати величезний збиток, заподіяний під час окупації Криму та Донбасу. Лише після цього Японія та Україна підпишуть мирні договори з Росією», – резюмував Віктор Небоженко.

Нагадаємо, у вересні 2018 року Путін запропонував Японії укласти мирний договір до кінця року без попередніх умов. Однак секретар Кабінету міністрів того ж дня заявив, що до вирішення територіальної суперечки про Курильські острови Японія не укладатиме мирний договір із Росією.

Днями в Кремлі заявили, що РФ не передасть Японії Курильські острови, якщо це не буде в її національних інтересах.

Додамо також, у липні Володимир Путін під час спільної прес-конференції з Дональдом Трампом заявив, що «питання Криму для РФ закрите».

Як від РФ відвертаються союзники – в нашому матеріалі за посиланням.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО