НБУ пояснив причини зростання цін у вересні

Інфляція в річному обчисленні у вересні була вищою за прогноз Нацбанку, в тому числі за рахунок цін на паливо.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 10 жовтня, повідомляється на сайті НБУ.

Зазначається, що інфляційний тиск залишається високим, незважаючи на ослаблення продовольчої інфляції. Високі темпи зростання цін підтримуються стійким внутрішнім попитом, швидким зростанням заробітних плат і різким подорожчанням нафти на світових ринках.

«Темпи зростання цін на послуги у вересні знизилися. Подальший тиск з боку збільшення витрат, зокрема на оплату праці, й з боку споживчого попиту призвели до прискорення зростання вартості послуг закладів з особистого догляду, відпочинку, з надання туристичних, медичних послуг тощо. Водночас тривало уповільнення зростання вартості послуг громадського харчування, перш за все завдяки зниженню темпів зростання цін на продукти харчування», – повідомили в НБУ.

У прес-службі зазначили, що зростання цін на сирі продукти харчування у вересні сповільнилося, що відповідало прогнозам Національного банку.

«Ціни на фрукти очікувано поглибили падіння завдяки високим показникам врожаю яблук та інших фруктів і ягід. Продовжувалося зниження цін на овочі: дешевшали перець і баклажани, а також тривало падіння цін на огірки, бобові й часник. І водночас прискорилося зростання цін на овочі борщового набору через затримку зі збиранням врожаю пізніх сортів цих культур, що може пояснюватися великою кількістю опадів у вересні. Крім того, прискорилося зростання цін на борошно. Це вплинуло на вартість хлібобулочних виробів», – ідеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися й були нижчими за липневий прогноз унаслідок відтермінування підвищення тарифів на газ для населення.

«У вересні сповільнилося зростання цін на алкогольні напої, а також цін на тютюнові вироби. Водночас зберігався тиск на адміністративні ціни через прискорення зростання заробітних плат і цін на паливо. Зокрема, до високих темпів зростання вартості послуг транспорту додалося прискорення зростання вартості проїзду в маршрутних таксі. Крім того, з 10 вересня були підвищені тарифи на окремі послуги поштового зв'язку», – повідомили в НБУ.

У Нацбанку додали, що зростання цін на паливо прискорилося на тлі стрімкого зростання світових цін на нафту та ослаблення обмінного курсу гривні.

Нагадаємо, споживчі ціни у вересні зросли на 1,9%.

Також повідомлялося, що в Нацбанку зробили поквартальний прогноз інфляції на наступний рік.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО