Додона відсторонили від посади президента Молдови

Конституційний суд Молдови тимчасово призупинив повноваження президента Ігоря Додона.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляє РІА «Новости».

  Таке рішення суд ухвалив за запитом голови КС Міхая Поалелунжа.

«Констатуються обставини, які виправдовують тимчасову відставку президента з посади через його відмову призначити міністрів, кандидатури яких повторно запропонував прем'єр», – заявив суддя Поалелунж.

За повідомленням агентства, відсторонення президента дозволить голові парламенту або прем'єру призначити двох нових членів уряду.

Ігоря Додона вже не вперше усувають з посади. Двічі це було пов'язано з тим, що він відхиляв кандидатури міністрів, запропоновані урядом під керівництвом Павла Філіпа.

Нагадаємо, депутати від Демократичної партії Молдови звернулися до Конституційного суду з вимогою констатувати обставини, за яких необхідно призначити тимчасового виконувача обов’язків президента замість чинного глави держави Ігоря Додона.

Торік у жовтні завдяки рішенню КС без підпису президента спікер парламенту Андріан Канду призначив міністром оборони Еуджена Стурзу.

Пізніше КС «відключив» президента в січні 2018 року, щоб спікер в обхід глави держави підписав укази про призначення сімох членів уряду.

Втретє КС дозволив тимчасово відсторонити президента, тому що Додон відмовився схвалити закон про заборону ретрансляції в Молдові російських новин та інформаційно-аналітичних програм.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО