Мінфін пояснив зменшення коштів казначейства

Залишки на єдиному казначейському рахунку значно менші, ніж у минулому році, оскільки Україна в першому кварталі не зробила зовнішнього запозичення.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, передає УНН у вівторок, 18 вересня.

«Для того, щоб подивитися на ліквідність держави, необхідно подивитися на ліквідність як і на єдиному казначейському рахунку (це тільки частина наших коштів у гривні), так само й на наші валютні рахунки. Хоча звітуємо ми на одну певну дату, але управлінням ліквідністю займаємося постійно. Якщо нам потрібні витрати у валюті і ми купуємо валюту, то, звісно, ми накопичуємо валюту; якщо потрібне фінансування гривневих наших витрат, то ми управляємо нашим гривневим рахунком. Тому, як ми говорили на початку серпня, зосередження 2 млрд грн на рівневому рахунку в той час, як на валютному був високий рівень, не є критичним, так само, як зараз це не означає, що воно істотно зросло (станом на 1 вересня на ЄКР зосереджені 27 млрд 85 млн грн)», - пояснила Маркарова.

Однак, за її словами, якщо порівняти з попереднім роком, обсяг рахунку казначейства України менший, ніж у минулому році.

«Це пов'язане з тим, що в першому кварталі цього року, за розписом, мали відбутися зовнішні запозичення. Ці запозичення не відбулися. Відповідно - еквівалент 2 млрд доларів, які ми мали би запозичити, - їх немає зараз на нашому рахунку. Зараз йде активна робота. Управління ліквідністю - це те, чим ми займаємося, зокрема, для того, щоб забезпечити, з одного боку, усе необхідне фінансування, а з іншого боку, підготуватися повністю до кінця року, щоб усе відбулося плавно і щоб бюджет 2018 року був повністю виконаний, а бюджетний дефіцит був дотриманий у рамках», - зазначила в.о. міністра фінансів.

Як повідомлялося, залишки коштів на єдиному казначейському рахунку на початок серпня знизилися до рівня січня 2014 року.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО