Трьох підозрюваних у справі «Вог Аеро Джет» відпустили

Суд відпустив під особисте зобов'язання колишнього й чинного чиновника Філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» (ЦЗВ УЗ) та представника ТОВ «Вог Аеро Джет», затриманих НАБУ за підозрою в зловживанні службовим становищем.

Про це журналісту «Слова і Діла» розповіли в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

За словами прокурора САП Віталія Кравця, під особисте зобов'язання відпустили колишнього заступника керівника філії ЦЗВ УЗ й чинного начальника відділу нафтопродуктів управління обліку нафтопродуктів та складського господарства філії ЦЗВ УЗ. Також суд відпустив під зобов'язання особу, яка підпорядковувалась організатору схеми й займалася пошуком і супроводом державних закупівель нафтопродуктів, в яких брав участь «Вог Аеро Джет». На всіх трьох підозрюваних поклали всі передбачені КПКУ процесуальні обов'язки, в тому числі здачу на зберігання закордонних паспортів і заборону залишати місце проживання.

Водночас 26 липня суд почав розглядати клопотання детективів НАБУ, погоджене з прокурорами САП, про обрання запобіжного заходу екс-начальнику філії ЦЗВ УЗ. Однак у судовому засіданні оголосили про перерву до 2 серпня.

Крім того, за словами прокурора, організатор схеми, куратор «Вог Аеро Джет» наразі переховується від слідства за кордоном.

Як відомо, за даними слідства, в березні 2016 року «Вог Аеро Джет» виграв тендер та уклав із ЦЗВ УЗ договір поставки дизпалива за економічно вигідною ціною, яка на той момент була нижчою за ринкову. Згодом УЗ та постачальник тричі (23, 25 та 29 березня 2016 року) підписували додаткові угоди до договору поставки. Відповідно до цих угод, службові особи УЗ, користуючись нормою закону про можливість підвищення ціни до 10% у разі її коливання на ринку, кілька разів додатково збільшували вартість дизпалива для залізниці.

Під час слідства з'ясувалося, що законних підстав для укладання третьої додаткової угоди не було, оскільки впродовж 25-29 березня 2016 року ринкові ціни на пальне не зростали. Відтак, закупівельна ціна дизпалива не лише втратила свою економічну привабливість, але й перевищила ринковий рівень цін, що, на думку детективів, призвело до спотворення результатів торгів. УЗ закупила в переможця тендеру три чверті від запланованого обсягу палива за цінами, підвищеними на підставі третьої додаткової угоди, й у підсумку переплатила постачальнику за дизельне паливо 92 млн грн.

Нагадаємо, 17-18 липня детективи НАБУ повідомили про підозру трьом чиновникам УЗ і двом представникам «Вог Аеро Джет».

Раніше Бюро отримало доступ до документів УЗ із закупівлі компанією палива у «Вог Аеро Джет».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО