«Укрзалізниця» звинуватила Крюківський завод у завищенні цін

«Укрзалізниця» вважає економічно необґрунтованим зростання вартості пасажирських вагонів виробництва Крюківського вагонобудівного заводу (КВЗ), відзначаючи, що за останні два роки зростання цін склало 65%.

Про це йдеться в прес-релізі компанії, передає «Слово і Діло».

Відзначається, що згідно з підписаною угодою в липні 2016 року, вартість купейного пасажирського вагона спального типу моделі 61-779 становила понад 16,9 млн грн (з ПДВ), за договором від квітня 2017 року - більш ніж 23,3 млн грн (з ПДВ) , а в травні 2018 року цінова пропозиція вітчизняного виробника на цей вагон у ProZorro склала 28 млн грн.

«Таким чином, користуючись монопольним становищем, Крюківський вагонзавод за останні два роки підвищив ціни на вагони на 65,4% у національній валюті, а в доларовому еквіваленті - на 57%», - відзначили в «Укрзалізниці».

Крюківський вагонобудівний завод - єдине в СНД підприємство, котре має налагоджене і діюче виробництво двох видів вагонів - пасажирських і вантажних (вагони-платформи, цистерни, вагони бункерного типу, піввагони). Завод виробляє також запасні частини і візки для вантажних вагонів.

Крім того, згідно з повідомленням, ціни на вагони КВЗ у період із липня 2016 по травень 2018 росли удвічі швидше, ніж ціни виробників промислової продукції.

При цьому прес-служба посилається на дані Держстату, згідно з якими індекс цін на продукцію машинобудування за відповідний період зріс лише на 29,4%, а загальний індекс цін виробників - на 42,2%. Крім того, за цей період курс долара виріс на 5,6%, а інфляція в країні склала 27,2%.

«Отже, таке істотне підвищення вартості пасажирського вагона не має ніякого економічного обґрунтування», - підкреслили в компанії.

Крім того, для ілюстрації твердження, що ціни КВЗ вище, ніж у інших виробників, «Укрзалізниця» порівнює їх з цінами російського Тверського вагонобудівного заводу.

В «Укрзалізниці» також зазначають, що якщо вартість вагона вітчизняного виробника в минулому році становила $ 1,07 млн, вартість вагону на російському Тверському вагонобудівному заводу в минулому році - $ 825 тис., що на 30% менше ніж на КВЗ.

Раніше повідомлялося, що «Укрзалізниця» відклала заміну ескалаторів на залізничному вокзалі в Києві.

Також «Укрзалізниця» повідомила про спробу диверсії в Полтавській області.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО