Супрун розповіла, чи є користь від переходу на е-сигарети

Виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про сучасні дослідження щодо ефективності переходу курців від звичайних сигарет до їхніх замінників - е-сигарет, електронних кальянів, моди, вейпи, або електронних систем доставки нікотину.

У світі існує багато досліджень на цю тему. Однак точної відповіді, чи є замінники звичайних сигарет менш шкідливими немає. Про це пише «Слово і Діло», з посиланням на повідомлення Супрун на своїй сторінці в Facebook.

«До цих пір продовжуються дослідження про вплив електронних сигарет на здоров'я. І жодне не дає однозначної відповіді, включаючи ті, котрі були проведені міжнародними організаціями», - пише Супрун.

У той же час е-сигарети популярні серед молоді. Супрун називає це небезпечною тенденцією, яка знаходить все більше прихильників.

«В Україні майже кожен 5-й підліток (13-15 років) є споживачем електронних сигарет згідно з результатами Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну проведеного в 2017 році», - додає вона.

У той же час використання електронних сигарет некурящими, особливо дітьми та підлітками, може привести до виникнення нікотинової залежності і підвищує ризик почати палити звичайні сигарети. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок і дітей, відзначає голова МОЗ.

«Центр по контролю і профілактиці захворювань в США (CDC) вказує, що в цілому електронні сигарети є менш шкідливими ніж тютюн. Хоча в складі рідини більшості електронних виробів також містяться нікотин, який викликає залежність», - йдеться в повідомленні.

На противагу цьому інші вчені кажуть, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легенів, може викликати запалення легенів і підвищує ризики розвитку хронічного обструктивного захворювання легень.

«Оскільки ми ще не знаємо, який ефект це може привести в довгостроковій перспективі, від електронних сигарет краще утримуватися, як і від звичайних», - вважає Супрун.

Вона підкреслює, що кращий спосіб зробити це - відмовитися від куріння повністю. На її думку, сімейні лікарі повинні звертати увагу на такі речі і говорити зі своїми пацієнтами про ризики куріння і необхідності кидати курити.

Раніше Супрун дала поради від болю в спині.

Також нагадаємо, що у Супрун прогнозують спалах ботулізму в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО