Росія маскує «гумконвої» на Донбас: посол США при ОБСЄ зробив заяву

Тимчасово повірений в справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан вважає, що Російська Федерація маскує так звані «гуманітарні конвої» для військових поставок на окупований Донбас.

Про це йдеться в його заяві, пише Слово і Діло.

Він нагадав, що що місія ОБСЄ 24 травня зафіксувала, як на непідконтрольній ділянці кордону до «гумконвою» приєдналася вантажівка, яка навіть поверхово не могла бути оглянута українськими прикордонниками в російському пункті пропуску.

«З позначками або без - ми не знаємо, що всередині цих конвоїв, які заявлені як гуманітарні, так як Російська Федерація не дозволяє наглядовій місії перевіряти їх, або слідкувати за їх розвантаженням», - йдеться в заяві.

За його словами, такі вантажівки не розвантажують в лікарнях та школах.

«Їх розвантажують у місці, яке, за повідомленнями спостерігачів, використовують сили під керівництвом Росії. Озброєні люди у військовій формі охороняють там периметр і не дозволяють спостерігачам місії побачити вантаж, або поговорити з ким-небудь на місці», - розповів він.

Дипломат наголосив, що ці конвої вказують, що Росія зацікавлена в тому, щоб створити враження допомоги місцевим жителям, проте її дії не залишають сумнівів, що конвої білих вантажівок просто маскують постачання матеріалів для військових цілей.

Раніше, в Держдепі назвали поставки вантажів з гуманітарною допомогою з Росії на Донбас, незаконними.

Нагадаємо, в травні 2018 року на Донбасі загинули 10 мирних жителів, ще 25 отримали поранення.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО