«ЖНР». СБУ викрила в соцмережах чергову псевдореспубліку

Оперативники СБУ викрили діяльність так званої «Житомирської народної республіки», заблокувавши всілякі спроби популяризації псевдореспубліки в соцмережах.

Про це повідомляється на офіційному сайті СБУ, пише «Слово і Діло».

Співробітники спецслужби встановили, що для створення необхідної «картинки» підозрювані використовували реальні персональні дані жителів Житомирської області, від імені яких зареєстрували фейкові акаунти в соціальних мережах. Через них вони дистанційно адміністрували сторінки й наповнювали їх антиукраїнською інформацією.

Правоохоронці, зокрема, задокументували факт використання російськими пропагандистами особистої інформації та фотографій жительки одного з райцентрів області для створення спільноти так званої «Житомирської народної республіки». Цей ресурс також використовувався для поширення проросійської пропаганди, підтримки та популяризації незаконних збройних формувань «ДНР/ЛНР». Жінка не підозрювала про свою «причетність» до створення антиукраїнської сторінки.

Співробітники СБУ також встановили, що більшість облікових записів, з яких підтримували «лайками» антиукраїнські пости, мають явні ознаки інтернет-ботів, лише деякі з них належать реальним користувачам соцмережі.

Служба в рамках чинного законодавства вжила необхідних заходів для блокування інтернет-спільноти фейкової «ЖНР» і припинення її інформаційного наповнення.

Раніше СБУ відкрила кримінальне провадження через подачу як «Л/ДНР» окремих районів Донецької та Луганської областей на карті України під час Львівського форуму.

Також співробітники СБУ заблокували діяльність організаторів схеми нелегальної міграції через територію України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО