Миротворці на Донбасі: посол розповів про провальні переговори

Рада безпеки ООН була готова розпочинати роботу над мандатом миротворчої операції на Донбасі, але РФ відхилила майже всі важливі положення.

Про це сказав посол України в ООН Володимир Єльченко в інтерв'ю «Європейській правді», пише «Слово і Діло».

«Радбез справді був готовий розпочинати роботу над мандатом миротворчої операції, але Росія відкинула практично всі важливі положення й повернулася до своєї ідеї про дивну операцію, де миротворці ООН охороняли б спостерігачів ОБСЄ», – сказав Єльченко.

За його словами, миротворці мають стояти на державному кордоні між Україною й Росією, але Росія цей варіант відкидає.

«І це «червона лінія», яку ніхто ніколи не перейде. Тому мені здається, що найближчим часом зрушень у цьому питанні не буде. Так, шанс був, але Росія його не використала чи не дала можливості використати його», – підкреслив Єльченко.

Посол додав, що, на його думку, Росія від початку не хотіла миротворчої операції ООН на території Донбасу.

«Я думаю, що це була просто гра … Їм потрібне або збереження ситуації, яка є зараз, або так звана «миротворча» операція на російських умовах, яка заморозила б цей конфлікт на десятиліття. Адже ми б отримали таку миротворчу операцію, з якою потім не знали б, що й робити та як її звідти вивести», – сказав він.

Нагадаємо, позиція Росії з питання контингенту ООН на Донбасі полягає в тому, що миротворці мають підтримувати місію ОБСЄ.

Україна відкидає можливість участі Росії в майбутній миротворчій місії ООН на Донбасі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО