Голову Верховного суду України відправили у відставку

Вища рада правосуддя звільнила з посади голову Верховного суду України Ярослава Романюка за власним бажанням.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на УНІАН.

Зазначається, що рішення про звільнення Романюка з посади судді і голови Верховного суду України було прийняте у зв'язку з поданням ним відповідних заяв.

Романюк був обраний суддею Верховного суду України в липні 2005 року. У грудні 2011 року став першим заступником голови ВСУ, а з травня 2013 року обіймав посаду голови ВСУ.

30 вересня 2016 року зі вступом у силу змін до Конституції в частині правосуддя і закону «Про судоустрій і статус суддів» в Україні стартувала судова реформа. Згідно з цими змінами, Верховний суд став вищим судом в Україні, а його склад був сформований із суддів, обраних винятково за результатами відкритого конкурсу.

Вища кваліфікаційна комісія суддів за результатами співбесіди визнала Романюка достатньо добропорядним, щоб увійти в оновлений Верховний суд, але він зняв свою кандидатуру з конкурсу через бажання піти у відставку.

Як повідомлялося в програмі «Схеми», Романюк під час написання письмової роботи виходив у коридор, щоб дати вказівки охороні і поспілкуватися з членом ВККС. Після іспиту журналісти з'ясували, що йому дісталося завдання, яке було схоже на те, яке він міг особисто брати як суддя в минулому році.

Як повідомлялося, в Україні обрано нового голову Верховного суду.

Раніше президент України Петро Порошенко підписав указ про призначення 114 суддів нового Верховного суду. Склад суду вперше був сформований на основі відкритого конкурсу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО