Макрон підписав закон, який замінює надзвичайний стан у Франції

Президент Франції Еммануель Макрон підписав новий антитерористичний закон, який замінить надзвичайний стан, запроваджений після терактів 13 листопада 2015 року.

Церемонія підписання відбулася в понеділок, 30 жовтня, в Єлисейському палаці.

«Закон набуде чинності з завтрашнього дня... його ефект стане зрозумілий протягом двох років», - цитує Макрона Le Figaro, пише «Слово і Діло».

Після набуття чинності закону у Франції припинить свою дію надзвичайний стан, який діяв майже два роки після терактів в Парижі 13 листопада 2015 року.

Як пише DW, закон полегшить владі застосування штрафних санкцій по відношенню до так званих «проповідників ненависті». У майбутньому влада зможе закривати мечеті та інші релігійні установи, якщо в них поширюються «теорії та ідеї» тероризму. Раніше для цього владі потрібно було пред'явити документи в письмовій формі або задокументовані конкретні висловлювання.

Закон дозволить МВС і префектам департаментів обмежувати свободу пересування підозрюваних в тероризмі без рішення суду, а також організовувати масштабні перевірки поліцією на вокзалах і в аеропортах.

Критикували новий закон ліві і правозахисні організації, побоюючись серйозного обмеження свобод громадян. Однак праві і Національний фронт назвали закон занадто м'яким.

Раніше новий антитерористичний закон у другому читанні схвалив Сенат Франції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО