Чеські депутати закликали Земана вибачитися перед Україною

Група депутатів Європейського парламенту від Чехії направила лист президенту країни Мілошу Земану із закликом вибачитися перед Україною за свої висловлювання.

Про це йдеться в листі, який є в розпорядженні редакції «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло».

У ньому також зазначається, що своїм виступом у Страсбурзі Земан підриває авторитет міжнародного права, коли Україна стала жертвою агресії Росії.

«Ця агресія, яка привела до протизаконного стану в Криму, триває, тому є ризиком безпеки для нашої країни та всієї Європи», – йдеться в листі.

На думку чеських європарламентарів, позиція Мілоша Земана суперечить міжнародному праву й позиції чеського уряду.

«Крим є частиною України і його анексія в 2014 році була грубим порушенням Будапештського угоди 1994 року, в якому Росія, серед іншого, взяла на себе зобов'язання поважати українську незалежність і територіальну цілісність», – наголошується в листі.

Автори звернення вважають, що Земан не може «свою помилку» пояснювати «особистими поглядами».

«Перед Радою Європи Ви виступали не як приватна особа, а як глава держави. Якщо Ви не здатні виконувати роль президента й гідно представляти Чеську Республіку на міжнародних зборах, Ви маєте щонайменше утримуватися від будь-яких висловлювань, які суперечать інтересам нашої країни та наших союзників», – відзначають у зверненні чеські євродепутати.

Лист-звернення до чеського президента підписали шість євродепутатів, серед яких, зокрема, Яромир Штетина, Іржи Поспішил, Людек Нідермаєр.

Раніше президент Петро Порошенко в ПАРЄ прокоментував заяви Земана про Крим.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО