Парубій відреагував на ключові вимоги мітингувальників

Спікер парламенту Андрій Парубій прокоментував три основних вимоги мітингувальників – щодо зняття депутатської недоторканності, створення антикорупційного суду та виборчої системи.

Про це він повідомив на Погоджувальній раді парламенту, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Еспресо.TV».

«Ми не можемо робити вигляд, що сьогодні звичайний робочий день. На вулицях велика кількість мітингувальників, які виходять з гаслами й вимогами до української влади. Щодо кожної з тих вимог хочу оголосити свою позицію», – сказав Парубій.

Спікер повідомив, коментуючи вимогу про зняття недоторканності, що в Раді зареєстровані щодо цього два законопроекти.

«В парламенті був зареєстрований проект змін до Коституції про зняття недоторканності депутатів та суддів. Але після того, як Рада внесла зміни до Конституції й фактично зняла недоторканність суддів, цей законопроект втратив свою актуальність і не може бути розглянутий. Станом на сьогодні маємо зареєстрований законопроект від депутатів, а також зареєстрований законопроект, внесений президентом Петром Порошенком, про часткове скасування депутатської недоторканності. На сьогодні жоден із тих законопроектів не має рішення комітету. Тому я зараз невідокладно даю доручення комітету з питань правосуддя розглянути ці законопроекти. Переконаний, що після рішення комітету ми зможемо їх розглянути в залі й ухвалити рішення», – наголосив Парубій.

Щодо вимоги про створення антикорупційного суду, спікер парламенту повідомив, що Венеціанська комісія надала свою експертну оцінку відповідним законопроектам і відхилила їх.

«Хочу нагадати, що за ініціативи комітету я надіслав Венеційській комісії два законопроекти, які були в Раді, щоб отримати експертну оцінку. Станом на сьогодні ми вже отримали експертну оцінку комісії, яка передбачає відкликання законопроектів і пропонує, щоб законопроект про антикорупційний суд вніс до парламенту президент. Щойно глава держави внесе законопроект, його розглянуть в Раді й ухвалять рішення», – сказав Парубій.

За його словами, таким чином, ані щодо першого, ані щодо другого питань немає юридичних підстав для їх розгляду. Водночас Парубій наголосив, що його особиста позиція полягає в тому, що депутатська недоторканність не має права на існування в тому вигляді, в якому зараз існує.

Також Парубій відповів на вимогу мітингувальників щодо виборчої системи.

«Я є автором виборчого кодексу, який передбачає виборчу систему за відкритими списками. Наголошую, що найоптимальныша система виборів – це система за відкритими списками», – наголосив спікер парламенту.

Зазначимо, понад 4 тисячі осіб 17 жовтня проводять мітинг під будівлею Верховної Ради.

У центрі столиці працівники поліції перевіряють людей і машини, які прямують в бік будівель Верховної Ради та Кабміну.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО