Польщу назвали «найбільшою жертвою Другої світової»

Заступник міністра культури Польщі Ярослав Селлін назвав свою країну найбільшою жертвою Другої світової.

«Польща повинна нагадати світові, що ми були - в державному сенсі - найбільшою жертвою Другої світової війни і повинні домагатися військових репарацій від Німеччини», - заявив заступник міністра культури Польщі Ярослав Селлін.

Як пише Gazeta Prawna, Селлін нагадав, що «Польща зазнала найбільших втрат у Другій світовій війні, якщо мова йде про кількість жертв», передає «Слово і Діло».

Заступник міністра культури також торкнувся широко обговорюваної в цей час в Польщі теми можливої вимоги репарацій від Німеччини за завдані за час Другої світової війни втрати. «Важливо нагадати - і самим собі, і світові, і Німеччини, - наскільки великі були ці втрати, уявити їх і домагатися цих компенсацій, принаймні, винести їх на порядок денний. Я вважаю, що не можна так це залишити», - підкреслив Селлін.

В ухваленому в 1953 році Радою міністрів законі ПНР визнала, що Німеччина виконала зобов'язання з цього питання щодо Польщі, і ухвалила рішення про відмову від виплати компенсацій на користь країни. У вересні 2004 року уряд Марка Білки ухвалив закон з цього ж питання.

Питання репарацій знову стали обговорювати в серпні поточного року, коли депутат від партії «Право і справедливість» Аркадіуш Муларчік звернувся з ним в Бюро сеймових досліджень. Бюро доручило підготовку рішення з цього питання зовнішнім експертам - відгук повинен був бути готовий до 11 вересня, підсумовує Gazeta Prawna.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО