В Ємені розгортається величезна катастрофа – ООН

Наймасштабніша за останні роки епідемія холери відбувається в Ємені на тлі серйозного гуманітарного кризи.

З такою заявою виступили глави Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) та Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) після завершення свого спільного візиту до цієї країни, передає «Слово і Діло».

Єменська криза вимагає уваги та безпрецедентної за масштабністю гуманітарної підтримки, відзначають в організаціях.

«На наших очах розгортається катастрофа, наслідки якої відчує ще не одне покоління єменців», – заявили очільники ЮНІСЕФ, ВПП і ВООЗ.

Як ідеться в документі, за останні три місяці в Ємені зареєстровані 400 тисяч нових випадків із підозрою на холеру, 1900 осіб померли від наслідків цієї інфекції.

Головні причини стрімкого поширення захворювання – зруйнована під час конфлікту система охорони здоров'я, недоїдання, а також відсутність адекватного водопостачання й засобів санітарії.

Представники ЮНІСЕФ також стали свідками самовідданості єменців: близько 16 тисяч волонтерів обходять будинки, щоб розповідати людям про засоби захисту від діареї та холери, лікарі та середній медперсонал працюють цілодобово без зарплати.

Місцева влада та НПО за підтримки міжнародних організацій, включаючи установи ООН, намагаються допомогти єменцям пережити кризу. Розбиті понад тисячі центрів із лікування зневоднення – основної причини смерті при холері. До країни постачають харчові додатки та найнеобхідніші медикаменти. Понад 99% осіб із підозрою на інфекцію, які мають можливість лікуватися, тепер можуть розраховувати на одужання.

Проте число дітей з гострим виснаженням цього року сягне 385 тисяч. Близько 80% неповнолітніх в Ємені гостро потребують допомоги.

Раніше ООН звинуватила Саудівську Аравію в загибелі мігрантів з Ємену.

Нагадаємо, що Рада безпеки ООН відхилила заяву Росії щодо Сирії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО