Військові кораблі України в Криму стали донорами для «сирійського експресу» – очільник ВМС

Командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко повідомив, що українські кораблі, які залишилися на території півострова, використовуються як донори для кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації.

Про це голова ВМС заявив у ефірі «5 каналу», передає «Слово і Діло».

«Кораблі стоять окремо, їх виділили як техніку іноземної держави. Але, за нашими даними, вони існують як донори, їх розукомплектовують. У них (росіян – Ред.) постійно курсує «сирійський експрес», великі десантні кораблі постійно на переходах у морі, й той самий наш «Костянтин Ольшанський» використовується як корабель-донор. «Тернопіль», «Луцьк» використовуються для їхніх малих протичовнових кораблів, які несуть «вахту» біля наших газових родовищ», – розповів Воронченко.

При цьому, за його словами, питання вдасться вирішити, якщо західні партнери передадуть кораблі, які за віком цілком влаштують Україну.

«Це б вирішило питання комплектації флоту бойовими одиницями», – уточнив голова ВМС.

«Україна – транзитна держава, й ми маємо забезпечити мирне плавання всіх суден у Чорному морі. Тому ми ухвалили рішення, що за той ресурс, який в нас є, будемо здатні придбати собі мінно-тральний комплекс», – розповів Ігор Воронченко.

Раніше повідомлялося, що на півострові залишаються близько 20 українських кораблів. Як відомо, збитки України від анексії Російською Федерацією Криму Мін'юст оцінив у 100 мільярдів доларів.

Як живуть кримчани через три роки після анексії, «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Як змінилася економіка Криму за 3 роки анексії».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО