Масштабний план допомоги: що Канада може дати Україні?

Юрій Буздуганекономіст

Між Канадою та Україною особливі стосунки, до того ж, це перша країна, яка визнала незалежність України. Позиція Канади завжди була проукраїнською.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст Юрій Буздуган, аналізуючи заяву уряду Канади про підготовку масштабного плану допомоги для України в боротьбі проти російської агресії.

«Одразу треба розуміти, що позиція Канади може відрізнятися від позиції США. В демократичному світі кожна суверенна країна має якісь союзницькі зобов'язання, але при цьому має і власний суверенітет, і може робити те, що вважає за потрібне. Тому, план допомоги Україні — це рішення канадців, а не американців. Те, що робить Канада, не означає, що їм це сказано зверху у Вашингтоні», – наголошує експерт.

Інша справа, вважає Буздуган, що позиція США є досі не зовсім зрозумілою. Стратегічна позиція США та їхні тактичні дії можуть відрізнятися.

«Канада – дружня країна для нас, і робить усе, що можна, аби допомогти. Але основний ресурс Канади – це не матеріальний потенціал. Основне, що може зробити для нас Канада – не так дати літаки чи танки, як розвернути позицію міжнародних організацій, зокрема НАТО, чи вплинути на союзників – той же Вашингтон, Англію, Францію, Німеччину», – пояснює економіст.

На його переконання, основне, що може зробити Канада – це зовсім не надання грошей чи техніки, а вплив на інші країни.

«Свого часу Канада першою визнала незалежність України, але ж не було так однозначно, що й інші країни послідують цьому. Менше з тим, цей крок підштовхнув інших йти цим шляхом. Тому іноді допомога політична стає навіть важливішою за матеріальну», – каже Буздуган.

Нагадаємо, раніше планувалося, що Україна буде закупляти озброєння канадського виробництва. Крім того, військові навчання за участі канадських інструкторів щорічно проводяться на Яворівському та Кам'янець-Подільському полігонах у рамках операції UNIFIER.

Додамо, що минулого тижня парламент Канади ратифікував Угоду про вільну торгівлю з Україною.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО