МЗС висловило протест у зв'язку з посяганнями РФ на заповідник Херсонес Таврійський

Міністерство закордонних справ України направило ноту протесту до МЗС РФ через намір РПЦ забрати частину заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Росією Криму.

Про це повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства, передає «Слово і Діло».

«У зв'язку з анонсованими намірами Кримської та Сімферопольської єпархії РПЦ забрати в церковну власність частину будівель українського об'єкту «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», внесеного до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, МЗС України направило ноту протесту МЗС РФ», – йдеться в повідомленні.

В МЗС підкреслили, що перебуваючи в списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» вимагає особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної та природної спадщини 1972 року, стороною якої є Російська Федерація.

У своїй ноті відомство нагадує, що відповідно до положень Конвенції, держава, яка здійснює окупацію, зобов'язана забезпечити належну охорону культурних цінностей і повагу до них.

Нагадаємо, кримська єпархія Руської православної церкви попросила передати в свою власність 24 об'єкти музею-заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Росією Криму.

Раніше повідомлялося, що ЮНЕСКО припиняє співпрацю з Ізраїлем через святі місця.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО