Кубів назвав умову відновлення транзиту російського аміаку через Україну

«Укрхімтрансаміак», оператор аміакопроводу Тольятті-Одеса, зможе відновити транспортування аміаку лише після підписання нової угоди з російською стороною.

Про це заявив міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Цього року вичерпаний ліміт і, відповідно, має бути підписана угода щодо відновлення цієї роботи після Нового року», – сказав він.

Нагадаємо, що 23 грудня «Укрхімтрансаміак» зупинив транзит аміаку «Тольяттіазот» територією України.

Аміакопровід Тольятті-Одеса збудований наприкінці 1970-х років для транспортування аміаку «Тольяттіазот» на експорт. Потужність аміакопроводу складає 2,52 млн тонн на рік, з яких 2,12 млн припадає на російські підприємства. Ще 400 тис. тонн поставлялися на зупинений із 2014 року в зв'язку з війною на Донбасі концерн «Стирол» (власність Дмитра Фірташа). З протилежного боку аміакопроводу перебуває Одеський припортовий завод, де аміак завантажується в танкери. Загальна протяжність аміакопроводу – 2418 км, територією України – 1018 км.

Як повідомлялося раніше, станом на початок грудня чотири компанії заявили про бажання придбати Одеський припортовий завод: американський виробник добрив IBE Trade, інвестиційна компанія Amjad Investments з ОАЕ, а також «Укрнафтобуріння» та кіпрська Glenshee Holdings Limited.

Нагадаємо, що експорт з України на зовнішні ринки знизився на 8,7% за підсумками дев'яти місяців 2016 року й склав $32,3 млрд.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО