Республіканці і демократи закликають Трампа надати Україні летальне озброєння – WSJ

Група сенаторів від обох американських партій у спеціальному листі закликали переможця на виборах президента США Дональда Трампа збільшити американську підтримку для України і виступити проти агресивної поведінки Росії.

Про це повідомляє Wall Street Journal, пише «Сьогодні», передає «Слово і Діло».

У листі, який підписали 12 республіканців і 15 демократів, міститься заклик передати Україні летальна озброєння і продовжити дію санкцій, які були введені після російської анексії Криму і вторгнення в Донбас.

«Конфлікт в серці Європи далекий від свого завершення. Ці дії в Криму і на інших територіях на Сході України небезпечно перевернули давно встановлені дипломатичні, юридичні норми і норми безпеки», – йдеться у зверненні сенаторів.

Видання зазначає, що серед підписантів листа є кілька впливових імен республіканців. Зокрема, його підписав голова Комітету Сенату з питань збройних сил Джон Маккейн, колишній кандидат у президенти і сенатор від штату Флорида Марко Рубіо, а також сенатор від Огайо Роб Портман, який нещодавно зустрічався з членами перехідного команди Трампа. Ініціатором виступив сенатор-демократ від штату Іллінойс Дік Дурбін.

Перехідна команда Трампа поки ще ніяк не відреагувала на звернення. Однак, видання нагадує, що під час передвиборної кампанії сам мільярдер неодноразово хвалив Росію і президента Володимира Путіна, закликаючи до більш тісної співпраці з Москвою.

У листі сенатори закликали наступного президента не ставити під питання американські зобов'язання перед союзниками по НАТО в рамках міжнародної системи безпеки.

Нагадаємо, 22 вересня палата представників Конгресу США одноголосно схвалила закон H. R. 5094 про підтримку стабільності і демократії в Україні, положення якого передбачають, серед іншого, можливість передачі Україні летальних оборонних систем озброєнь.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО