Дзвінок Трампа на Тайвань: Керрі порадив новому президенту погоджувати з Держдепом переговори

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що майбутньому президенту США Дональду Трампу варто прислухатися до Держдепартаменту, перед тим як спілкуватися з лідерами інших країн.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Дзеркало тижня».

Під час свого виступу на конференції аналітичного центру у Вашингтоні Керрі зазначив, що штаб Трампа не звертається за порадами до Держдепартаменту перед телефонними переговорами з лідерами інших країн, хоча це «буває корисно».

«Ми не контактували з ними (представниками Трампа – Ред.) перед цими переговорами, нас не просили надати теми для обговорення. Я думаю, буває корисно отримати пораду, а прислухаєтесь ви до неї чи ні – це вже інше питання», – сказав Керрі.

«Я вважаю, що буває корисним запитати людей, які працювали над різними темами протягом тривалого періоду часу, про поточний стан справ, про які-небудь конкретні проблеми, які відбуваються в цю мить. Я думаю, що це корисно, і я б, звичайно, дав би свої рекомендації, але цього не відбулося», – додав він.

Як повідомляється, напередодні Трамп поговорив з лідеркою Тайваню (Республіки Китай) Цай Інвень телефоном, порушивши тим самим обмеження на прямі дипломатичні контакти з Тайванем.

В адміністрації поки що чинного президента Обами про переговори дізналися вже після того, як вони відбулися. Після цієї бесіди Пекін висловив Вашингтону офіційний протест.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО