Меморіал Героям Небесної Сотні: що обіцяли українські політики

21 листопада Президент України Петро Порошенко заявив, що меморіал і музей Революції Гідності створять у Києві на Алеї Героїв Небесної Сотні. Не лише Порошенко обіцяв створити щось подібне в Україні. В зв'язку з цим «Слово і Діло» зробило огляд обіцянок українських політиків.

Так, мер Києва Віталій Кличко 29 березня 2014 року заявив, що на Майдані Незалежності буде встановлений Меморіал пам'яті жертв. 15 червня 2015 року Кличко оголосив переможців конкурсу «Територія гідності». В листопаді того ж року Порошенко створив державну установу «Меморіальний комплекс Героям Небесної Сотні – Музей Революції Гідності». Вже 6 жовтня 2016 року указом Президента України Київській міській державній адміністрації було доручено виділити земельну ділянку в центральній частині столиці для будівництва музею. Поки обіцянка Кличка перебуває в процесі виконання.

Кличко давав ще дві обіцянки, що стосуються Небесної Сотні. Так, 1 червня 2014 року він запевнив, що ініціюватиме перейменування вулиці Інститутської на вулицю Небесної Сотні. А вже 6 червня того ж року вулиця була перейменована. Мер Києва свою обіцянку виконав.

Також 31 травня 2015 року він запевнив, що в сквері Небесної Сотні на вулиці Михайлівській, який облаштували власними зусиллями місцеві мешканці й волонтери, нічого будувати не будуть. 22 лютого 2016 року стало відомо, що власник земельної ділянки на вулиці Михайлівській має намір збудувати в сквері Небесної Сотні офісний центр. Поки про подальшу долю будівництва нічого не відомо, а обіцянка Кличка перебуває в процесі виконання.

Його колега, міський голова Тернополя Сергій Надал 30 березня 2014 року заявив, що незабаром на площі Героїв Євромайдану буде встановлено пам'ятник Героям Небесної Сотні. В результаті найближчим часом пам'ятник так і не був встановлений, а Надал не дотримав свого слова.

Зате меру Тернополя вдалося виконати іншу обіцянку, що стосувалася повної реконструкції площі Героїв Євромайдану. Станом на 8 вересня 2016 року ремонт площі Героїв Євромайдану завершено. А вже 17 жовтня відбулося відкриття пам'ятника Небесній Сотні.

Міський голова Луцька Микола Романюк 6 квітня 2014 року заявив, що на П'ятницькій гірці незабаром буде збудована церква пам'яті Героїв Небесної Сотні. Однак земельна ділянка, де планується будівництво, з 2012 року перебуває в приватній власності громадянки України Ковальової В. М. На відповідний лист від Луцької міськради Ковальова так і не відповіла, а Романюк провалив свою обіцянку.

Крім мерів, обіцянку з приводу Небесної Сотні давав і голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Валентин Резніченко. 12 серпня 2016 року він заявив, що до кінця поточного року в парку біля Дніпропетровської ОДА буде створена Алея пам'яті загиблих героїв Революції Гідності й воїнів АТО.

26 вересня 2016 року на засіданні клубу DNIPRO LIVE обговорили, якою має бути Алея пам'яті загиблих героїв Революції Гідності й воїнів АТО. А 16 листопада 2016 року голова ГО «Всеукраїнський союз воїнів АТО» Іван Начовний розповів, що на сьогодні зібрано близько 2/3 від необхідної суми для облаштування алеї. На підряді працюють демобілізовані учасники АТО. Згідно з планом, до 6 грудня має бути завершений майданчик для пам'ятника, а стели зі скла з прізвищами загиблих будуть встановлюватися після морозів. За його словами, алея створюється не за бюджетні кошти, а на благодійні внески громадян. Обіцянка Резніченка поки перебуває в процесі виконання.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО