Експерти розповіли, які шанси має Трамп і що може загрожувати виборам у США

Михайло Пашковспівдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова
Михайло Павлівполітичний експерт

На фініші виборчої кампанії коливання можливі, але говорити про очевидну тенденцію не доводиться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков, аналізуючи дані опитування, згідно з якими розрив між Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом скорочується.

«Зараз умовно рівна боротьба з певною перевагою Клінтон. Але ситуація може змінитися вже в день голосування, тому що те, як голосуватимуть американці, вже прийшовши на виборчі дільниці, – питання складне», – міркує Пашков.

Дебати дали певні сигнали, але точну та очевидну перевагу одному з кандидатів віддавати не варто.

«Інтрига присутня. Зараз прогнозувати перемогу Клінтон проблематично, з огляду на високу загостреність боротьби двох кандидатів, які для США є в певному сенсі ексклюзивом», – зауважив експерт.

Крім того, за його словами, важливо, щоб не було приводів і підстав для оскарження результатів виборів.

«Певна загроза кібервтручання присутня», – констатував він.

Політолог Михайло Павлів вважає, що вибори у США – це конфлікт у соціальному вимірі.

«Заможні південний захід і північний схід опонують решті простору США. Якщо Трамп зможе переконати еліти, які впливають на колегію вибірників, то він матиме шанс. Але це малоймовірно. Трамп уже зараз апелює в іншому напрямку. В США є поняття «монолітний південь». Трамп якраз працює із сільським населенням. Населення малих і середніх міст – це його виборці», – пояснив експерт.

Нагадаємо, вибори президента США відбудуться 8 листопада.

Як відомо, у всіх раундах теледебатів американці підтримали кандидата від демократів Гілларі Клінтон. У штабі Дональда Трампа поразку визнали, але заявили, що це сталося за рахунок величезних грошей, витрачених на кампанію.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО