Герасимов пояснив, які кроки мають передувати виборам на Донбасі

Перед тим, як проводити вибори на окупованих нині територіях Донецької та Луганської областей, потрібно, перш за все, вирішити безпекові та гуманітарні питання.

Про це в ефірі ток-шоу «Право на владу» на телеканалі «1+1» розповів народний депутат від фракції БПП, представник Президента у Верховній Раді Артур Герасимов.

Коментуючи власну обіцянку про те, що жодних виборів на окупованих територіях не відбудеться, поки там перебуває російська армія, а державний кордон із Росією не контролюється, він зазначив, що це стандартні вимоги ОБСЄ.

«Давайте повернемося до Мінських угод. Там записана дуже проста фраза: що вибори мають відбутися за стандартами ОБСЄ. Вони чітко передбачають, що, якщо присутні терористичні війська чи іноземна армія, ці вибори, за стандартами ОБСЄ, відбутися не можуть. Тому армія іноземна буде виведена, і це також вчора (19 жовтня – Ред.) обговорювалося як одна з ключових позицій», – зазначив він, підводячи підсумки зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Берліні.

Нардеп підкреслив, що поки що про дату виборів на окупованих територіях сходу України не йдеться, оскільки першочерговим завданням є гарантування безпеки та розв’язання гуманітарних питань.

«На вчорашній зустрічі «нормандської четвірки» про дату виборів жодної мови не було. Відносно перекриття кордону: для чого дорожня карта потрібна? Для того, щоб якнайшвидше цей кордон технічно був перекритий і також патрулями ОБСЄ і поліцейською місією ОБСЄ... І останнє. Вчора дуже чітко було сказано: безпекові і гуманітарні питання – по-перше, і тільки після того – речі, які стосуються виборі», – наголосив Герасимов.

Як відомо, 20 жовтня, після завершення зустрічі в Берліні, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков підтвердив, що Путін погодився на розміщення на Донбасі поліцейської місії ОБСЄ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО