Україна почала імпортувати газ танкерами з Єгипту

Компанія «Газтрон-Україна» придбала 2,5 тис. тонн єгипетського скрапленого вуглеводневого газу з поставкою в Україну.

Танкер прибуде на розвантаження до Чорноморська 18 вересня, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на OilNews.

«Ми не виключаємо продаж залізничними нормами з Чорноморська, однак основний розрахунок на самовивезення», – повідомив директор «Газтрон-Україна» Владислав Колодяжний.

Він також додав, що з Чорноморська планується поставка газу на ГНС ​​у центральній частині України для подальшої реалізації дрібним оптом.

На тлі зрослої вартості ЗВГ в Україні починають відкриватися арбітражні вікна для поставок ресурсу з нетрадиційних напрямів. Українські оператори вже випробували поставки газу з Литви, Італії та Польщі.

«На тлі загрози повного припинення імпорту з РФ морські поставки можуть стати найважливішим важелем стабілізації ринку та забезпечення енергетичної безпеки країни», – вважає аналітик консалтингової групи «А-95» Артем Куюн.

Нагадаємо, що на материковій частині України функціонують три морських перевалки ЗВГ – в Одесі, Чорноморську та Рені. За словами операторів, імпортні поставки через Рені залишаються економічно невигідними через логістичні особливості перевалки. Термінали в Одесі та Чорноморську (контролюються групою «Приват») донедавна працювали в режимі експорту й не мали можливості приймати газ із моря. Однак із квітня 2016 року всі транзитні потоки казахського ЗВГ перейшли до Одеси, а перевалка в Чорноморську фактично припинилася.

Сьогодні стало відомо, що за підсумками минулої доби роздрібні ціни на скраплений вуглеводневий газ, який продається в якості моторного палива, збільшилися на 5-37 копійок за літр і впритул наблизилися до рівня 13 грн за літр.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО