«Замість Путіна»: чи є шанс знайти наступника? Експерти

Михайло Павлівполітичний експерт

Ходорковський – безсуб'єктна особистість в російській політиці.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Михайло Павлів, аналізуючи інформацію про те, що Михайло Ходорковський запустив проект «Замість Путіна», метою якого є вибір суперника нинішньому президенту РФ на виборах у 2018 році.

«Образно кажучи, Ходорковський у тій категорії, коли його ніхто не бачить, але він є. Він є на нібито опозиційних ЗМІ, але в РФ існує придворна опозиція. Якщо вона там «пустує», то налітають, наприклад, такі, як Касьянов із його колегами. А якщо ні, то їм дозволяють навіть більш ніж: рекламу, зустрічі, форуми. Ходорковський до цих планів жодним чином не вписується», – міркує Павлів.

На його думку, такі ініціативи – це «буря в склянці води».

Жодної суб'єктності, перспективи ані сам Ходорковський, ані його діяльність не мають. Все це – бутафорія з виборами спадкоємця Путіна.

Водночас політолог Володимир Воля заявив, що знайти не просто опонента, а реального конкурента Ходорковському буде складно.

«Знайти того, хто покритикує Путіна, легко. Набагато складніше знайти такого політика, який складе йому реальну конкуренцію. Поки що рейтинги є викликом для російської опозиції», – підкреслив він.

За його словами, не можна виключати, що той же Стрелков, який «прославився» на початку подій на Донбасі, також може спробувати стати кандидатом у президенти.

«Він має певне амплуа. Грубо кажучи, він позиціонує себе як «герой Новоросії». Він був у Слов'янську, справа йшла до розгрому й він відкрито звертався до Путіна, щоб РФ надала допомогу. Путін «не помітив» цих закликів. У підсумку вийшла дивна історія й Стрелкова випустили. Реально він може спробувати, якщо йому дадуть зіграти на тій ноті, що Путін зрадив «Новоросію» тоді, а зараз «заштовхує» «ЛНР/ДНР» в Україну», – проаналізував Воля.

Резюмуючи, експерт зазначив, що компаньйона Ходорковський знайти зможе, а от реальна альтернатива – під питанням.

Нагадаємо, нещодавно сам Путін на запитання, яким бачить свого наступника, відповів наступне: «Виходжу з того, що майбутній лідер має бути достатньо молодою людиною, але зрілою».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО