Експерт підрахував дохід від завищеного тарифу на електроенергію

Тариф на теплову електроенергію в серпні зріс на 18% порівняно з червневим показником, що вилилося в 707,8 млн грн переплати лише за один місяць.

Такі підрахунки зробив колишній член Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Андрій Герус, про що говорить публікація на його сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

За даними державного «Енергоринку», в червні тариф ТЕС склав 0,99 грн за кВт*год, в липні – 1,06 грн (+ 7% до червня), в серпні – 1,17 грн (+ 18% до червня).

«Така «помилка» в 17 копійок, з огляду на вироблення ТЕС у серпні, – це 707,8 млн грн переплати теплової генерації лише в одному місяці. Неслабо всі скинулися на «додаткові чайові», ні?», – пише експерт.

За його словами, це стало можливим після запровадження так званої «роттердамської» формули ціноутворення вугілля для теплової електрогенерації. Після запровадження формули «Роттердам+» вартість електроенергії збільшується щомісяця.

Нагадаємо, в кінці червня глава НКРЕКП Дмитро Вовк повідомляв, що ціна вугілля була знижена з 1 490 грн до 1 393 грн за тонну завдяки використанню формули «Роттердам+». Однак здешевлення вугілля на 6,5% не призвело до зниження ціни виробленої з цього вугілля електроенергії, а, навпаки, до подорожчання. Це також не призвело до зростання зарплат шахтарів.

Формула розрахунку вартості вугілля «Роттердам+» відштовхується від вартості вугілля в порту Роттердама, до якої додається вартість транспортування вугілля в Україну.

Найбільшим виробником «вугільної» електроенергії є ДТЕК Ріната Ахметова (76% теплової генерації країни).

Після впровадження «роттердамської» формули єврооблігації ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими, їх скуповуванням займалася компанія ICU.

Співвласником ICU є нещодавно звільнений із посади міністра енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював Дмитро Вовк, нинішній глава НКРЕКП, а також глава НБУ Валерія Гонтарева.

Як повідомлялося раніше, маніпуляції з тарифом на відпуск електроенергії з боку регулятора в особі НКРЕКП принесуть контрольованому Ринатом Ахметовим ТОВ ДТЕК додатковий дохід у розмірі не менш ніж 10 млрд грн.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО