У Мінінфраструктури розповіли про схему незаконних пасажирських перевезень на окуповані території

Заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк повідомив, що всі прямі автобусні перевезення українських пасажирів до окупованих районів Донецької та Луганської областей та в Крим є виключно нелегальними.

Про це він заявив у ході засідання колегії Державної служби України з безпеки на транспорті, передає «Слово і Діло».

«Ми знаємо, такі факти є. Спільно з прикордонниками, Службою безпеки України проводимо рейди й на пунктах пропуску в Херсонській області. Ми працюємо з цими так званими «перевізниками». Всі інші легальні перевізники, які мають ліцензію, маршрут, їздять лише до пунктів пропуску, після цього прибулі пасажири пішою ходою переходять на анексовану територію, а далі їдуть так званим «кримським транспортом»», – пояснив Лавренюк.

Це також стосується й тимчасово окупованих територій Донбасу.

«Є фізичні особи, які мають мікроавтобуси з посадкою не більше восьми пасажирів, – категорія «B». Вони пересуваються на своєму власному транспортному засобі. Їх не можна зупинити для перевірки, оскільки це приватний транспорт, вони не є перевізниками», – розповів заступник міністра.

В таких випадках, за його словами, водій чітко інструктує пасажирів, що якщо вони хочуть потрапити туди, куди їдуть, у разі зупинки вони зобов'язані говорити, що є давніми знайомими, сусідами, друзями.

«Коли їх зупиняють на кордоні, вони так і кажуть. Жодного випадку не фіксували, коли, зупиняючи мікроавтобус, хтось із пасажирів сказав, що в нього є квиток і він їде з перевізником. Офіційних перевезень без пересадок немає взагалі. Все, що є в оголошеннях в інтернеті, це нелегальні перевізники», – підкреслив заступник міністра.

Нагадаємо, раніше в СБУ представили карту терористичних загроз в Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО