МОЗ зірвав програму вакцинації українців

Міністерство охорони здоров'я України своєю бездіяльністю зірвало Урядову програму вакцинації населення, розраховану на 2009-2015 роки.

Про це пише спеціальний кореспондент агентства «РБК-Україна» в статті «Щеплення для МОЗ: Україна провалила програму вакцинації населення», передає «Слово і Діло».

Таких висновків дійшли фахівці Рахункової палати (РП), які проаналізували її фінансування і хід виконання.

«Із запланованих 2,9 млрд гривень МОЗ, на виконання програми вакцинації населення, отримав 2,3 млрд гривень. В результаті потреба в імунобіологічних препаратах для профілактики інфекцій, які включені в календар профілактичних щеплень, була максимально забезпечена лише в 2009 році – на 82%», – говориться в дослідженні.

Співробітники СП відзначають, що з кожним роком показник фінансування зменшувався. Так, якщо в 2014 році він досяг мінімуму – 37%, то в 2015-му показник піднявся до 65%.

Таким чином, програма виявилася недофінансована, причому, з вини МОЗ.

Унаслідок прорахунків Міністерства рівень охоплення щепленнями населення значно знизився – з 96% в 2007 році до 70% в 2015 році.

Нагадаємо, що 5 травня Міністерство охорони здоров'я України заявило про відвантаження першої партії вакцин від кору, паротиту та краснухи (КПК) в регіони країни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО