Що означає для півострова та України ліквідація «Кримського округу»? Думки експертів

Володимир Фесенкополітолог

Перш за все, це погана новина для самого Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи інформацію про те, що президент РФ Володимир Путін ліквідував «Кримський федеральний округ».

«Федеральний округ у Росії – це міжрегіональне об'єднання. Це особливе адміністративно-територіальне утворення, яке включає в себе цілу низку областей та регіонів. Фактично, спеціальний представник президента виступає в ролі наглядача, супервайзера над губернаторами різних областей та країв. Тобто він, грубо кажучи, курирує політику в такому мікрорегіоні», – розповідає Фесенко.

Крим, як підкреслив він, від самого початку за цими ознаками не міг мати статусу федерального округу, але йому його надали в якості перехідного.

«Це був особливий та перехідноий статус, поки Крим інтегрували до складу РФ», – зазначив експерт.

Як пояснив політолог, погана новина для кримчан у тому, що це фактично означає ліквідацію особливого ставлення до Криму.

«Вже з минулого року знизилося фінансування, а тепер воно буде падатиме далі. Крим стає звичайним, банальним, рядовим російським регіоном», – відзначив він.

Безумовно, як зауважив експерт, це погана новина й для України.

«Це свідчення того, що Росія ще далі й сильніше інтегрує Крим до свого складу. На жодні переговори щодо цього питання РФ не йтиме. Перехідний період щодо Криму завершено. Крим трансформований у звичайний рядовий регіон РФ», – наголосив Володимир Фесенко.

Експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко зазначив, що таке рішення свідчить про те, що більше немає окремого суб'єкта федерації.

«Зараз повністю йде все перепідпорядкування – і нормативне, і адміністрації. Вже не буде керівництва на рівні автономного округу», – констатував фахівець.

20 лютого 2014 року Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму та Севастополя РФ.

Минулого року Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна планує розробити дорожню карту з надання Криму статусу національно-територіальної автономії, та пообіцяв, що Україна ніколи не визнає анексію півострова.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО