Грибаускайте: мета Путіна – повернути до зони впливу РФ усі країни колишнього СРСР

Президент Литви Даля Грибаускайте заявила, що керівництво РФ продовжує вважати всі території колишнього Радянського Союзу своїми.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «Європейську правду».

«Це паноя Путіна й ми маємо ставитися до цього серйозно. Якщо він бачить найменший шанс, він нападатиме, це може бути як військовий, так і пропагандистський або економічний тиск. До цього потрібно бути готовим», – заявила вона.

За її словами, РФ використовуватиме всі механізми й тиснутиме там, де є слабкість. На її думку, не можна виключати, що й країни Балтії можуть опинитися під загрозою агресії.

«Ідея Путіна полягає в тому, щоб повернути до зони впливу Росії всі країни колишнього СРСР, він хоче відновити колишній розмір Росії», – повідомила Грибаускайте.

При цьому вона відзначила, що дії такого сусіда передбачити складно, й нагадала, що перед Другою світовою війною в Литви була сильна армія, але вона не змогла протистояти СРСР.

«Це більше не повториться», – резюмувала вона.

Як відомо, 8-9 липня у Варшаві пройшов саміт НАТО. Відомо, що лідери країн-членів Альянсу на саміті домовилися про розміщення чотирьох багатонаціональних батальйонів у Польщі, Естонії, Латвії та Литві.

Так, Канада займатиметься батальйоном у Латвії, Німеччина очолить батальйон у Литві, Великобританія – в Естонії, а США – в Польщі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО