Арешт начштабу «Айдару»: чи варто чекати стихійної реакції? Експерт

Віктор Небоженкополітолог

Те що, зараз відбувається, трапилося насправді не за однин день. Все почалося ще зі «сміттєвої люстрації» та закону «Про очищення влади».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, аналізуючи скандальну ситуацію з арештом колишнього начальника штабу батальйону «Айдар» Валентина Лихоліта.

«При цьому сама судова система сприймається населенням як несправедлива й звідси відповідна стихійна реакція: вмішування в справи судів, не судові розправи та конфлікти. Влада довела до точки: або діє легітимна публічна судова влада, яка справедливо приймає рішення або народ починає втручатися. Так відбувається завжди», - пояснює Небоженко.

Як припускає експерт, цей процес наростатиме через погіршення ефективності українського судочинства.

«Сумнівно, що в цьому конкретному випадку ситуація розростатиметься масштабно. Конфлікт матиме локальний характер і далеко не зайде», – вважає він.

При цьому, як пояснив політолог, потрібно розуміти, що влада у нас не дуже прихильно ставиться до добровольців.

«Ті люди, які захистили Україну в перші три місяці війни, коли не було армії й генерали розбіглися, якраз зараз дуже неприємні для тих же генералів. Напевно, всі добровольчі батальйони поступово будуть знищувати. Суди, утиски, переслідування. Всі, хто проявив себе в перші півроку війни, виявляться злочинцями», – проаналізував ситуацію Віктор Небоженко.

Як відомо, на поруки Валентина Лихоліта взяли 5 народних депутатів – Соболєв, Костенко, Семенченко, Мосійчук та Лозовій.

Додамо, що на Хрещатику біля Печерського райсуду бійці добровольчих батальйонів планують встановити намети та вже перекрили дорожній рух.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО