Порошенко розповів, як держава планує скорочувати витрати на субсидії

Президент України Петро Порошенко вважає, що проведення реформи енергоефективності дозволить уряду щорічно впродовж 5 років зменшувати імпорт природного газу на 1-1,5 млрд куб. м.

Про це Глава держави заявив у ході засідання Національної ради реформ із питань енергоефективності, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу АП.

Витрати на субсидіювання населення внаслідок впровадження заходів енергоефективності скорочуватимуться на 3-5 млрд грн щорічно, вважає Президент.

Порошенко наголосив, що зміни в системі енергокористування не будуть стосуватися лише тарифів. Ідеться передусім про впровадження енергозберігаючих технологій, скорочення енергоємних виробництв та економічної стимуляції енергозбереження.

«В першу чергу українці мають відчути покращений сервіс, гідне ставлення до себе як до реального власника будівель, прозорість розрахунків – вони мають на це право та можливість самим регулювати обсяги отримуваних послуг. Власне кажучи, для цього й проводяться реформи», – зазначив Президент.

Наразі ж, за даними Порошенка, енергоємність житлово-комунальної сфери в Україні на 60-70% вища, ніж у середньому в Європейському Союзі, а використання газу для опалення тієї самої площі житла – більше в 2-2,5 рази. Також наша країна має підприємства теплокомуненерго із застарілим обладнанням, на яких втрачається близько третини тепла.

«Із 18,6 мільярдів кубів, які щорічно йдуть на опалення та інші потреби населення, два з половиною мільярди втрачається в системі централізованого постачання на шляху до домогосподарств. Ще мільярди – «випаровуються» в будинках крізь старі вікна, двері, стіни. Ми не такі багаті, щоб дозволити собі гріти космос, повітря та небо», – відзначив Порошенко, додавши, що впровадження реформи енергоефектинвності дасть також можливість створити в Україні близько 50 тис. нових робочих місць.

Нагадаємо, раніше міністр соціальної політики України Андрій Рева спрогнозував, що до кінця поточного року кількість домогосподарств, що отримуватимуть субсидії, зросте до 8-9 мільйонів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО