Демчишин про ціну газу: так різко підвищувати тарифи неправильно

Глава Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин вважає, що різке підвищення цін на природний газ для населення є непродуманим і неправильним кроком.

Про це Володимир Демчишин заявив у інтерв'ю виданню «Апостроф», повідомляє «Слово і Діло».

«Без доступу до капіталу та без можливості проводити реформи в напрямку енергоефективності так різко підвищувати тарифи неправильно. Для цього явно потрібен не один і навіть не три роки, на жаль», – сказав міністр енергетики.

Таким чином, Володимир Демчишин дотримується точки зору, що терміни підвищення тарифів до ринкового рівня слід продовжити.

Водночас в Мінеенерго не відмовляються від встановлення ринкових цін на енергоносії. «Я вважаю, що ціна в перспективі має бути ринковою. Але питання «коли?» все-таки має бути відкритим», – підкреслив він.

Демчишин також висловив упевненість, що перегляд термінів встановлення ринкових цін на енергоносії для населення згідно з меморандумом з Міжнародним валютним фондом належить до компетенції парламентської коаліції.

«Це питання коаліції. Якщо зараз сформується коаліція, яка скаже, що для цього процесу потрібно не три роки, а чотири роки або шість років, мені здається, що це також позиція. Це політична позиція, а не виконавча», – сказав він.

Демчишин впевнений, що субсидування енергоносіїв не стимулює споживачів впроваджувати енергозберігаючі технології. Згідно з міністерською статистикою, середнє споживання домогосподарств, які отримують субсидії, на 100 куб. м газу на місяць більше, ніж у тих, які таких субсидій не отримують.

Раніше Володимир Демчишин заявляв, що Україна готова купувати газ у Росії за ціною $160-$ 170 за тисячу кубів, оскільки це справедлива ринкова ціна.

У Міненерго також розраховують на збільшення видобутку газу приватними компаніями на 25-30% в поточному році.

Всього в переліку обіцянок Володимира Демчишина зафіксовано 52 згадок, з яких 22 (42%) він виконав, а 12 (23%) – виконати йому так і не вдалося. З повним списком обіцянок міністра енергетики можна ознайомитися за посиланням.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО