Непрозорі конкурси: останній акорд нинішнього Кабінету міністрів України

Бездіяльний Кабінет Міністрів України, на який покладали так багато марних надій, і який врешті-решт опинився загрузлим у корупції, в останні дні свого неоднозначного правління намагається вичавити останні соки з економіки України, швидкими темпами проводячи «прозорі» конкурси на заміщення посад керівників підприємств державного сектора економіки. Не дивно, адже це останній шанс перевести стратегічні підприємства під контроль ставлеників певних промислово-фінансових груп.

Яскравим прикладом такого насильства над економікою є «прозорий конкурс» на обрання генерального директора ПАТ «Центренерго». Надто вже багато питань у його «прозорості». Хитрощі спраглих до наживи прості та безпардонні, але приховані від очей простого обивателя.

Відомо, що ті, хто хоче брати участь у конкурсі, мають подавати заяви на ім'я голови комісії при комітеті з призначенням керівників особливо важливих для економіки підприємств. Порядок проведення конкурсного відбору затверджений постановою Кабміну ще в 2008 році під №777 від 03.09.2008. От тільки невдача: цей документ не пояснює, як відбирати та призначати членів комісії, в руках яких доля суб'єктів господарювання державного сектора економіки. Чи будуть ці підприємства служити інтересам держави, чи вони потрібніші олігархам? Саме ці члени комісії розглядають заяви учасників конкурсу й вибирають тих, кого вони рекомендують комітету з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств.

Цікаво, хто ці люди? Чому вони не були обрані на відкритому, прозорому конкурсі під прицілами телекамер? Відповідь очевидна: тому що обрана публічно комісія могла бути незручною для звичних корупційних схем і махінацій, могла не допустити переваги «потрібним» кандидатам і дати зелене світло «небажаним». Тим, хто буде піклуватися про інтереси держави, а не господаря.

Це ще раз підтверджується тим фактом, що деякі члени комісії навіть не брали участі в голосуванні за голову комісії. Цікаво, чому думку одних членів комісії запитали, а інших ні? Чому до комісії, яка розглядала кандидатів на посаду керівника такого стратегічно важливого енергогенеруючого підприємства, як ПАТ «Центренерго», не увійшов жоден фахівець у галузі теплоенергетики? Як узагалі можна вибрати кваліфікованого керівника в галузі, в якій не тямиш буквально нічого? Варіант лише один: потрібне прізвище відоме заздалегідь і компетентність кандидатів нікого не цікавить.

І це в той час, коли ПАТ «Центренерго» за нинішнього керівництва демонструє фантастичні результати фінансово-господарської діяльності та має всі шанси перетворитися на одну з найефективніших і прибуткових компаній галузі. Підтвердженням тому є факт отримання найбільшого тарифу в березні 2016 року серед усіх генеруючих компаній, що працюють за ціновими заявками. А також те, що ПАТ «Центренерго» – єдина генеруюча компанія, яка закінчила 2015 рік із чистим прибутком, що підтверджено незалежним аудитором, компанією Baker Tilly, в той час як інші генкомпанії показали мільярдні збитки.

Саме на такі показники варто звертати увагу, оцінюючи ефективність діяльності керівництва. Не кажучи вже про прибуток в розмірі понад 200 мільйонів гривень, який отримало ПАТ «Центренерго» за перший квартал. Такого результату компанія не мала за всю історію свого існування. Для порівняння – збиток за перший квартал минулого року склав майже 230 мільйонів, тобто компанія показала зростання чистого прибутку на 430 мільйонів гривень або на 187%. Такого результату вдалося досягти завдяки продуманим, максимально економічно ефективним режимам роботи основного устаткування. Сьогодні компанія намагається погасити всі податкові борги, накопичені за попередні періоди й повернути собі статус сумлінного платника податків.

І хоча фінансові показники важливі, набагато більше значення мають благополучно прожиті українцями холоди. З листопада 2015 року до березня 2016 року було вироблено та відпущено 3 916 млн кВт/г. електроенергії, що на 34% більше, ніж за аналогічний період минулого року, і 228 тис. Гкал теплоенергії, що на 12% більше, ніж за аналогічний період минулого року. За весь осінньо-зимовий період ТЕС «Центренерго» жодного разу не сідали на нуль, хоча в холодні місяці 2014-2015 років таке траплялося неодноразово на кожній із трьох ТЕС. Навіть до кінця осінньо-зимового періоду на складах компанії залишається найбільше вугілля серед генеруючих компаній. На перше квітня на складах ТЕС було 642 тис. тонн вугілля (минулого року за той самий період – 78 тис. тонн).

Гідно пройти зиму - було найскладнішим іспитом, який ПАТ «Центренерго» та його керівництво пройшли «на відмінно». Тепер потрібно в повному обсязі провести ремонтну програму для проходження ОЗП 2016-2017 років; модернізувати два енергоблоки на Зміївській ТЕС із переведенням їх на спалювання вугілля марки «Г», що зараз є національним пріоритетом для підтримки вугільної галузі України та зменшення залежності від імпортних поставок вугілля, а також поставок із зони проведення антитерористичної операції; отримати чистий прибуток за результатами діяльності за 2016 рік у розмірі 1 млрд грн і багато іншого.

Схоже, такі цілі не є першочерговими для нинішнього Кабінету міністрів України, основна мета якого – це корупція, популізм і самопіар.

Віталій Кропачов

Довідка «Слово і Діло»:

Згідно з даними Мінекономрозвитку й торгівлі, остаточне рішення ухвалює урядовий комітет з призначень, до якого входять 5 міністрів – голова МЕРТ Айварас Абромавичус (рівень відповідальності – 56%), міністр інфраструктури Андрій Пивоварський (рівень відповідальності – 40%), міністр фінансів Наталія Яресько (рівень відповідальності – 67%), голова МінАПК Олексій Павленко (рівень відповідальності – 52%) і керівник Міненерговугілля Володимир Демчишин (рівень відповідальності – 40%).

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО