Місце Шокіна посів прокурор, що вів розслідування проти Сакварелідзе

Обов’язки генерального прокурора України до призначення парламентом нового очільника ГПУ виконуватиме заступник Шокіна Юрій Севрук.

Про це на брифінгу повідомив представник ГПУ Владислав Куценко, пише з посиланням на «Укрінформ» «Слово і Діло».

«Після завершення процедурних моментів, пов'язаних із сьогоднішнім рішенням парламенту, відповідно до частини 3 статті 9 Закону України «Про прокуратуру», обов'язки генерального прокурора буде виконувати перший заступник генерального прокурора Севрук Юрій Григорович», – роз’яснив Куценко.

У засобах масової інформації прізвище Севрука асоціюють із протистоянням команді Давида Сакварелідзе. Зокрема, саме Севрук влітку 2015 року був ініціатором службового розслідування проти Сакварелідзе. Останнього тоді звинуватили в порушенні порядку та термінів під час підготовки до тестування кандидатів на посади в місцевих прокуратурах. Також Севрук закидав Сакварелідзе непрозорий відбір виконавців підготовки тестів.

Поза лаштунками ж говорили про те, що це службове розслідування – не що інше, як помста Сакварелідзе за намагання реформувати ГПУ. Саме це в листопаді минулого року стало причиною звернення низки громадських організацій, у тому числі Transparency International, до генпрокурора Шокіна з вимогою виключити Севрука зі складу конкурсної комісії з відбору членів Антикорупційної прокуратури.

Нагадаємо, сьогоднішнє рішення про відставку генпрокурора Віктора Шокіна в Раді підтримали 289 народних депутатів. Перед тим, як піти з посади, Шокін встиг звільнити з органів ГПУ свого заступника й за сумісництвом прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе нібито за порушення прокурорської етики.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО