Клімкін прокоментував заяву президента Єврокомісії

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін оцінив заяву президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера про те, що в найближчі 20-25 років Україна не вступить до ЄС.

Як передає «Слово і Діло», свою думку глава МЗС висловив у інтерв'ю «Українським новинам».

«... Я трохи різко й зовсім недипломатично скажу, що це ніяк не потрібно сприймати. І в принципі наша чутлива реакція на такий меседж свідчить про те, що у нас є своєрідний комплекс щодо ЄС», – сказав Клімкін.

За його словами, доля євроінтеграції України та швидкість просування країни до членства в ЄС – питання самих українців. Дата вступу країни до ЄС залежить від того, наскільки швидко та ефективно в країні будуть проводитися реформи, необхідні для досягнення членства в Євросоюзі.

Щодо озвученого Юнкером терміну в 20-25 років, то заява президента Єврокомісії скоріше була адресована не Україні, а жителям ЄС, упевнений міністр.

На думку Клімкіна, сьогодні тема подальшого розширення Євросоюзу не є популярною в Європі й настрій жителів і керівників ЄС може змінитися через кілька років, що спричинить зміну політичної риторики.

«Тому говорити й планувати на 20-25 років – це просто меседж, який в основному відображає думки Юнкера й спрямований на європейське середовище. Якщо ми так чутливо сприймаємо кожен подібний меседж, ми якимось чином не поважаємо самі себе. Ми маємо себе поважати та бути в собі впевненими», – резюмував Клімкін.

Нагадаємо, президент європейської комісії Жан-Клод Юнкер 3 березня заявив, що Україна не зможе приєднатися до Європейського Союзу та долучитися до лав Організації Північноатлантичного договору в найближчі 20-25 років.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО