Експерт розповів, чому в 2016 році виборів на Донбасі не буде

Голосування за зміни до Конституції відтягують, і чим пізніше воно відбудеться, тим більше шансів у Порошенка назбирати голоси.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний експерт Олександр Солонтай, аналізуючи інформацію про те, що в «ДНР» хочуть провести вибори в квітні й уже направили звернення до Володимира Гройсмана.

«Вибори на окупованих територіях Донецької та Луганської областей неможливі протягом цього року взагалі. Бойові дії тривають, продовжують утримуватися заручники і немає жодного обміну військовополоненими. Тому вибори цього року на Донбасі – це фантастика. Чисто теоретично, звісно, можна, але практично це настільки нереалістично й затратно, що ніхто на цьому концентруватися зараз не буде», – пояснив експерт.

Крім того, як він зазначив, зміни до Конституції затягують, і чим пізніше вони будуть розглядатися в парламенті, тим більшою є вірогідність отримати голоси.

«В такому разі гратиме роль не стільки особливий статус Донбасу, скільки встановлення президентської вертикалі місцевого самоврядування, що передбачено цими змінами до Конституції, адже вони присвячені й темі децентралізації, й окупованиим територіям», – підкреслив Солонтай.

«Президент зможе домогтися змін до Конституції в більш пізній період, тому що більше народних депутатів зможуть віддати за це голоси, оскільки зникне загроза встановлення жорсткої президентської вертикалі. Адже в змінах до КУ написано, що префекти в Україні приходять з 1 березня 2018 року на базу губернаторів. Тобто губернатори та голови райдержадміністрацій одночасно стають префектами», – розповідає експерт.

«Порошенко бачить, що голосів немає, й намагається через Конституційний суд домогтися відтермінування, щоб назбирати голоси пізніше», – проаналізував ситуацію Олександр Солонтай.

Як відомо, на Заході вимагають від України ухвалити зміни до Конституції та провести вибори на Донбасі, оскільки вважають це єдиним шляхом до врегулювання ситуації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО