Луценко пояснив причини зміни регламенту голосування за Конституцію

У разі передчасного ухвалення Верховною Радою змін до Конституції в частині децентралізації Україна може опинитися в ситуації, коли вона зробить рішучий крок у виконанні Мінських домовленостей, а Росія – ні.

Про це заявив голова фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«У питанні змін до регламенту є два аспекти, один – це, дійсно, політична доцільність. Адже Україна не повинна класти останню свою дію в рамках Мінських домовленостей до того, як Путін не зробив жодного кроку назустріч. З іншого боку, Україна не повинна піддаватися небезпеці звинувачень вже з 2 лютого... в невиконанні Мінських угод. Тому це політичний маневр і він є очевидним», – пояснив Луценко.

Крім того, є й загальний юридичний аспект: за словами Луценка, депутати отримують більше часу на те, щоб ухвалити зважене рішення. «Чому ми маємо поспішати, а не зважити все й протягом більш довгого часу ухвалити більш виважене рішення. У цьому випадку немає жодних загроз для Конституції, навпаки – депутати довше можуть думати над доцільністю або недоцільністю змін. Так що ніякого конституційного перевороту не відбулося», – заявив він.

Як відомо, раніше віце-спікер парламенту Оксана Сироїд озвучила позицію «Самопомочі», звинувативши депутатів у порушенні регламенту голосування за зміни до Конституції. За словами Сироїд, згідно регламенту, повторно голосувати за зміни до Основного закону можна лише на наступній сесії після першого голосування. Рада ж вирішила змінити цей порядок, дозволивши голосувати за них на кожній із наступних сесій.

Пізніше голова парламенту Володимир Гройсман прокоментував, що це дасть депутатам додаткових 5-6 місяців на ґрунтовне обговорення змін.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО