Заступник Ситника: НАБУ розслідує насамперед міжнародні корупційні схеми

Одним із пріоритетів Національного антикорупційного бюро є розслідування схем, у яких замішані іноземні компанії або банки.

Про це в інтерв'ю «Главкому» розповів заступник директора НАБУ Гізо Углава, інформує «Слово і Діло».

«Час хабарів у конвертах уже минув, тому що в корупційних схемах України беруть участь іноземні офшорні компанії. Корупція в країні стала транснаціональною. Тому кримінальні провадження, порушені за фактами «традиційної» дачі хабарів «готівкою», – все ще пріоритет, але більш важливо – розкривати великi схеми, в яких задіяні компанії та банки інших країн, де відбувається легалізація корупційних коштів з України. Тому що далі піде робота з повернення майна», – прокоментував роботу агентства Углава.

За його словами, повернення державного майна можливе лише після завершення розслідувань. Фахівці НАБУ також звертаються за допомогою до закордонних колег: схеми виведення грошей настільки різноманітні та заплутані, що без допомоги міжнародних експертів не обійтися, констатував він.

«Використовуються досконалі механізми із залученням високопрофесійних юристів, розкривати їх дуже складно. У держзакупівлях часто використовується схема з використанням фірм-прокладок, за допомогою яких ціни завищуються при закупівлях і занижуються при продажах. Звідти гроші йдуть на рахунки закордонних банків, потім – офшорних компаній, і простежити їхній рух дуже складно. Тому ми залучаємо міжнародних експертів, які навчають детективів, аналітиків, як виявляти такі схеми, знаходити ці гроші й заарештовувати їх», – зауважив Углава.

Зокрема, іноземні фахівці – здебільшого, зі США, Великобританії та країн ЄС – допомагають насамперед з навчанням методам аналізу корупційних ризиків.

Нагадаємо, раніше заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе заявив, що за звинуваченнями Міхеіла Саакашвілі, які стосуються Одеського припортового заводу, НАБУ вже порушило кримінальні провадження.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО