Депутати пишуть заяви один на одного заради політичних спекуляцій – Ситник

Для політичних спекуляцій народні депутати та чиновники пишуть заяви до НАБ один на одного.

Про це директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник розповів в інтерв'ю «ЛІГАБізнесІнформ», передає «Слово і Діло».

За його словами, держслужбовці пишуть до НАБ заяиу про скоєння злочину тим чи іншим чиновником, депутатом, але в зверненні не вказується, який саме злочин скоєно.

«При цьому, просить внести його заяву до ЄРДР (Єдиний реєстр досудових розслідувань – Ред.) і почати розслідування. І за законом ми зобов'язані таку заяву до реєстру внести. А після того, як заява до реєстру вноситься, на цій підставі починаються політичні спекуляції, кампанії в пресі – мовляв, порушено кримінальне провадження проти такого-то, у відставку його. А насправді жодної справи немає, просто внесено заяву до реєстру», – пояснив директор Бюро.

Також Ситник повідомив, що за нинішнім кримінально-процесуальним кодексом підставою для початку розслідування може бути не лише заява потерпілого, а й повідомлення в пресі.

«Але це зовсім не означає, що за кожним таким повідомленням порушується кримінальне провадження. Навіть початок розслідування не означає, що провадження буде обов'язково порушено. Зараз це зовсім різні процесуальні дії», – заявив він.

Крім того, глава НАБ зазначив, що часто ЗМІ намагаються спекулювати на подібних фактах про внесення заяви ЄРДР, але заздалегідь говорити, що той чи інший чиновник є учасником кримінальної схеми, можна не раніше, ніж йому буде оголошено про підозру.

«Ми будемо намагатися змінити стереотипи, що склалися в суспільстві з цього приводу. Щоб, наприклад, не використовувалося внесення якихось фактів до Єдиного реєстру як спосіб політичного тиску на своїх опонентів», – зазначив Ситник.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО