Григоришин розповів, як Яценюк лобіює інтереси Ахметова

Український прем'єр-міністр Арсеній Яценюк має постійні тісні зв'язки з олігархом Рінатом Ахметовим.

Про це в інтерв'ю «Українській правді» повідомив російський бізнесмен з українським корінням Костянтин Григоришин, пише «Слово і Діло».

«Вони цього не приховують, мені здається. Тому моє ім'я він (Яценюк - Ред.) пов'язує зі збитком для їх спільного з Рінатом бізнесу», – стверджує бізнесмен.

Григоришин пояснив, що, наприклад, рішення Яценюка не скасовувати весь 2014 рік дотаційні сертифікати на експорт електроенергії, принесли ДТЕКу Ахметова не менше $ 100 млн прибутку. «Це річ, яку він міг скасувати в перший день свого прем'єрства. І лише завдяки тиску з боку учасників ринку і моєму в тому числі, НКРЕ, Президенту, дотації не були продовжені на 2015 рік», – зазначив він.

Ще один приклад того, як глава уряду грає на руку Ахметову – коли Кабмін затято платив з енергоринку гроші ДТЕКу за електроенергію, яка була вироблена та спожита в зоні АТО, каже бізнесмен.

«За цю електроенергію платили всі українські споживачі. На це було витрачено кілька мільярдів гривень. У той же час ДТЕК успішно збирав гроші в зоні АТО по другому колу. Надприбуток від цієї операції склав кілька мільярдів гривень», – повідомив Григоришин, додавши, що дана схема була скасована під тиском НКРЕ та Президента лише навесні 2015 року, хоча скасувати її слід було ще влітку 2014 року.

За його словами, є ще кілька таких прикладів, однак це тема для розслідування, причому не стільки журналістського, скільки Генеральної прокуратури або новоствореного Антикорупційного бюро.

Резюмуючи, Григоришин заявив, що Яценюк знаходиться нагорі корупційної схеми уряду, оскільки в цьому плані він «досить технологічний». «Я вважаю, що 90% постанов Кабміну приймаються з урахуванням його особистих інтересів – політичних чи економічних. Він думає про своє політичне майбутнє та особисту кишеню. Я думаю, що зараз друге превалює», – сказав бізнесмен.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО