Створення Нацагентства з повернення активів суперечить Конституції – експерти ВР

Закон про створення Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними злочинним шляхом, не відповідає вимогам Конституції України.

Такого висновку дійшли в науково-експертному управлінні Верховної Ради України, передає «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

По-перше, як відзначають законотворці, Конституція не передбачає створення відповідних органів шляхом голосування в парламенті. На думку фахівців науково-експертного управління Ради, такі повноваження в принципі лежать у компетенції Кабінету міністрів.

«Конституція України відносить питання спрямування і координації роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, їх утворення, реорганізації та ліквідації (відповідно до закону) до компетенції Кабінету міністрів України (п. п. 9, 9-1 і 9-2 ст. 116). Відтак, є підстави вважати, що питання створення таких органів (у тому числі агентства) мають вирішуватись правовими актами уряду і не можуть бути предметом законодавчого регулювання», – йдеться у висновку.

По-друге, сама ідея створення Національного агентства зі спеціальним статусом (надання якого вимагає Мін'юст) лежить у площині змін до Конституції, адже в Основному Законі прописаний чіткий список державних органів зі спеціальними опціями. До них належать, наприклад, Нацбанк, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, Служба безпеки України, Центральна виборча комісія, Антимонопольний комітет.

«Підходи щодо надання Національній Комісії спеціального статусу, порядку його формування, підзвітності та підконтрольності можуть бути розцінені як такі, що не повною мірою узгоджуються з відповідними положеннями Конституції України та законів України «Про Кабінет Міністрів України» і «Про центральні органи виконавчої влади»... На нашу думку, повністю вирішити порушену у законопроекті проблему можна лише після внесення до Конституції України змін, які передбачили б існування в системі органів державної влади не лише таких державних органів зі спеціальним статусом, як Центральна виборча комісія, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, Антимонопольний комітет України, але й органів виконавчої влади зі спеціальним статусом, наприклад, Національного агентства», – роблять висновок парламентські експерти.

Нагадаємо, 19 серпня в Міністерстві юстиції та Центрі протидії корупції представили законопроект про Національне агентство з управління та пошуку активів, отриманих корупційним чи іншими злочинними шляхами.

Додамо також, що створити аналогічний підрозділ у Національному антикорупційному бюро свого часу пообіцяв і глава НАБУ Артем Ситник.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО